Bébibumm – Indiai antilop is született Szegeden

0
9 megtekintés
Indiai antilop (Antilope cervicapra) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Először születtek indiai antilopok (Antilope cervicapra) a Szegedi Vadasparkban és nem ők az egyetlen patások ebben a szezonban. Impozánsak, szépek és egzotikusak, gyarapítsuk kicsit a patásokról való tudásunk. 

A szegedi állatkertben tavaly óta gondozzák az impozáns ázsiai antilopfaj egyedeit az elefántkifutóval szemközti erdei ösvény mentén található kifutóban. Májusig kellett várni arra, hogy világra jöjjenek az első borjak. A két kicsi szépen fejlődik, és már a látogatók is megfigyelhetik őket kifutójukban – közölte az intézmény.

Az indiai antilopoknál a hímek és a nőstények között jól látható a különbség már színezetben is, az előbbiek sötét-, míg az utóbbiak világosbarna színűek. Bár hajdan több millió egyed élt az Indiai-félsziget füves területein, számuk mára mintegy 50 ezerre csappant. Érdekes módon Amerikában, ahová vadászati célból telepítették, majdnem ugyanennyi egyede él.

Indiai antilopok (Antilope cervicapra) – Fotó: Flickr

Az indiai antilop 120 centiméter hosszú, 70-80 centiméter marmagasságú. A bakok csavaros szarvának hossza megközelítheti a 70 centimétert is. Az antilopoknak kiváló a látása, hallása és szaglása, így hamar észlelik a veszélyt. Általában 5-50 egyedet számláló csordákban élnek, melyet egy domináns bak vezet. A bakok területüket védelmezik a többi hímmel szemben. Rendkívül gyorsak, csúcssebességük elérheti akár a 80 km/órát is, ez elegendő ahhoz, hogy elmeneküljön a legtöbb támadó elől. Legfőbb ragadozója korábban az ázsiai gepárd (Acinonyx jubatus venaticus) volt, manapság leginkább a szürke farkasok (Canis lupus) ejtik el. Az indiai antilopok másfél, kétéves koruk körül válnak ivaréretté. A nőstények öt-hat hónapos vemhesség után hozzák világra utódjukat.

MTI, zooszeged/Facebook