Bátor bőgése után most Szőke barcogása zengi be a Körösvölgyi Állatparkot

0
325 megtekintés
A gyönyörű Bátor, a gímszarvasbika, lassan teljesen abbahagyja az orgonálást - - Fotó: Urbancsok Éva - KMNP
Swing Szerelem Szulák
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szarvasi bemutatóhelyén az elmúlt hetekben Bátor, a nyolc esztendős gímszarvasbika, szerelmi mámorától zengett az erdő. Most viszont, hogy a nászidőszak számukra befejeződött sem csendesül a környék, már rá is kapcsolt a hódításra Szőke, a dámszarvasbika és barcogással színesíti az őszi hangulatot. 

Közelről szemügyre venni az erdők királyát a nászidőszakban nagyon különleges élmény. A természet rendjének megfelelően az időjárás hűvösebbre váltott, szeptember elmúlt és fokozatosan lankadt Bátor nász iránti érdeklődése, lassacskán felhagy a bőgéssel – írja a nemzeti park.

Néhány lépésnyire a gímszarvasaink kifutójától tekinthetők meg a dámszarvasok, akiknél viszont most vette kezdetét a rájuk jellemző nászviselkedés, a barcogás.

Szőke, a dámszarvasbika már domborítja mellkasát – Fotó: Urbancsok Éva – KMNP

A park dámszarvasbikája, aki színe után a Szőke nevet viseli, könnyű helyzetben van hódítás tekintetében. Saját háremmel rendelkezik és egyedüli bikaként nem kell küzdelmekbe bocsátkoznia konkurens hímekkel. Hangja leginkább rövid gurgulázó torokhangú röffenéseknek hangzik, mely a dámszarvas teheneknek legalább annyira imponáló, mint a szomszéd kifutóban orgonáló Bátor öblös hangja a gímtehenek számára.

Hazai erdeink e különleges koncertjét időjárástól függően novemberig csodálhatják meg a Körösvölgyi Állatpark vendégei.