Bagolyinvázió Gyöngyösön

0
1 825 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Több tucat bagoly gubbaszt a gyöngyösi polgármesteri hivatal udvarának fenyőin, a városba költöző madarak látványa azonban nem kelt riadalmat, már tavaly is itt teleltek a szárnyasok.

A szakértők szerint az erdei fülesbaglyok különleges viselkedése, hogy a téli időszakban csapatosan keresik fel a települések, különösen az agrárterületek falvainak és városainak belterületeit, mert a városban melegebb van és nem jelentenek veszélyt rájuk a nagyobb testű ragadozómadarak sem.

A baglyok nappal a fák ágain ücsörögnek, éjszaka vadászni indulnak. Nem veszélyesek, éppen ellenkezőleg: jelenlétük több szempontból is hasznos. A madarak ugyanis fejenként napi három-hat rágcsálót is elfogyasztanak, ami száz madárral és három hónapnyi teleléssel számolva akár ötvenezer mezőgazdasági kártevő egeret és pockot jelent, állítja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület felhívásában.

A szervezet a lakosság bevonásával ismét erdei fülesbaglyok telelőhelyeinek országos felmérését hirdette meg, amelyhez bárki csatlakozhat megfigyeléseivel.

Forrás: hellovidék