Az új, zölden világító halászháló megmentheti a cápákat, rájákat és teknősöket

0
221 megtekintés
Álcserepesteknős (Caretta caretta) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Zölden világító halászhálókkal majdnem teljesen elejét lehet venni annak, hogy véletlenszerűen az eresztőhálókba gabalyodjanak a cápák, a ráják és a tengeri teknősök, vagyis olyan élőlények, amelyeknek kifogása nem célja a halászatnak.

Az úgynevezett járulékos fogás teszi ki a világ halászatának 40 százalékát, azaz 38 millió tonnát. A Current Biology című folyóiratban publikált kutatás résztvevői a hagyományos és a megvilágított eresztőhálók működését hasonlították össze a mexikói Baja California állam partjai mentén.

A fénylő halászhálók esetében 63 százalékkal volt kisebb a járulékos fogás, a cápák és a ráják esetében, a teknősök esetében pedig 95 százalékkal zuhant csapdába került tengeri állatok száma.

A kutatók – mint közölték – nem tudják, hogy a LED-világítás miért működik ilyen nagy hatásfokkal egyes fajok, így a cápák esetében. Jesse Senko, az Arizonai Egyetem biológusa, a kutatás vezetője csak feltételezi, hogy a fény figyelmeztető vagy elrettentő hatással van az állatokra. Ugyanakkor nincs magyarázat arra, hogy a halakat miért nem tartja távol a világítás.

Bikacápa – Fotó: Flickr

A fénylő halászhálók használata nagyban segítené a kihalás fenyegette fajok védelmét, de a LED-világítás felszerelése és működtetése jelentős költséggel járna, amelyet a halászok nehezen engedhetnének meg maguknak főleg a fejlődő országokban.

Jesse Senko ezért most olyan napenergia táplálta világítással kísérletezik, amely egy héten át működhetne 30 percnyi napfényfelvétellel.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) vezető programmenedzsere, Michael Osmond ígéretesnek nevezte az új technológiát, amelyre szerinte égetően szükség lenne, mert a járulékos fogás a kihalás felé sodor számos fajt.

MTI