Az Európai Bizottság nyilvántartásba veszi az állati szőrme tilalmát szorgalmazó polgári kezdeményezést

0
171 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Az Európai Bizottság szerdán bejelentette, hogy nyilvántartásba veszi a Szőrmementes Európa elnevezésű, az állati prémek előállításának és forgalmazásának tiltását szorgalmazó európai polgári kezdeményezést.

A kezdeményezés szervezői arra kérik a testületet, hogy készítsen jogszabály-javaslatot, amely uniós szinten tiltaná be állatok tartását és leölését prémtermelési céllal. Azt is szorgalmazzák továbbá, hogy az EU területén ne lehessen ilyen módon előállított szőrmét forgalomba hozni.

 A kezdeményezés honlapján szereplő információk szerint az EU-ban évente mintegy 32,1 millió állatot tartanak és ölnek le kizárólag szőrme előállítása céljából.

A prémfarmokon tartott fő állatfajok a nyérc, a róka és a mosómedve. Ezek az állatok rövid és nyomorúságos életet töltenek kis drótketrecekben, és miután szőrméjüket eladásra alkalmasnak találják, elgázosítják vagy áramütéssel ölik meg őket – indokolják javaslatukat az előterjesztők. Az európai uniós tagállamok közül többen már betiltották a szőrmefarmokat. Hollandiában például tavaly számolták fel a nyérctenyésztést, miután több esetben is koronavírus-járvány tört ki a telepeken.  

     Közleményében az Európai Bizottság arról tájékoztatott, hogy az európai polgári kezdeményezésre irányuló kérelem megfelel a vonatkozó jogszabályokban szereplő feltételeknek, jogilag elfogadható. A kezdeményezés tartalmát az uniós bizottság ebben a szakaszban még nem vizsgálta.

A szerdai regisztrációt követően, a szervezők megkezdhetik a támogató aláírások összegyűjtését, amire egy év áll rendelkezésükre. A szabályok értelmében ha egy európai polgári kezdeményezés egy éven belül egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, a brüsszeli testületnek reagálnia kell: el kell döntenie, hogy helyt ad a kérelemnek, vagy elutasítja azt, és döntését mindkét esetben meg kell indokolnia.
Az európai polgári kezdeményezés nem eshet a bizottság azon hatáskörén kívül, hogy uniós jogi aktusra irányuló javaslatot nyújtson be, nem lehet nyilvánvalóan visszaélésszerű, komolytalan vagy zaklató jellegű, és nem lehet ellentétes az Európai Unió értékeivel.

MTI

Kiemelt kép: pixabay