Az átlagtól több fehér gólya született idén

0
191 megtekintés
Fehér gólyák - Fotó: Pixabay
Swing Szerelem Szulák
Az elhúzódó aszály közepette a faj költési nehézségeiről terjednek (ál)hírek. Bár még tart a fehér gólyák költési időszaka, az MME időközi számítást végzett, mely szerint az átlagos fiókaszám idén 2,54. Ez alapján megállapítható, hogy az elmúlt harminc év átlagát tekintve jobb a költési eredmény a hazai fehérgólya-állományban.

Ennek egyik oka, hogy a fehér gólya rendkívül jól alkalmazkodik a száraz élőhelyekhez, ahol tápláléka főleg rovarokból, ezen belül is az itt jellemző sáskákból áll. De jól szemlélteti a faj szárazságtűrő képességét az is, hogy a világ állományának két legnagyobb egyedszámú költési csomópontja közül az egyik Spanyolország, ahol a mostani időjárásunknál jóval melegebb és szárazabb viszonyok uralkodnak.

A fehér gólya (Ciconia ciconia) sikerességét tovább növeli, hogy úgynevezett opportunista faj, azaz azt a zsákmányt fogyasztja, ami az adott élőhelyen és időben legkönnyebben megszerezhető, például kisrágcsálókat, madárfiókákat, gyíkokat, kígyókat, békákat, halakat, rákokat. Pont az egér- és pocokfogyasztó képessége teszi lehetővé, hogy egyes példányai emberi segítség nélkül át tudjanak telelni hazánkban is.

Fehér gólyák – Fotó: Pixabay

A fiókaszámot a táplálékviszonyok mellett két további tényező is befolyásolja. Egyrészt a szülő madarak érkezéskori kondíciója, ami a telelés és vonulás függvénye. Az idén egy-két hetet késett sok vonuló madár, köztük a gólyák is, ezért vélhetően a szokásosnál alacsonyabb volt a lerakott tojások száma. Másrészt a május-júniusi esős időszakok – amelyek általában megtizedelik a kikelt fiókákat – viszont idén elmaradtak, így a fészekaljak – magasabb költési eredményt mutatva – szépen növekedhettek.

Kimondottan veszélyes a fehér gólyákat vödörből itatni vagy etetni a fészkek közelében. A gólyák nem szoktak hozzá a lakott területen történő talajon mozgáshoz, így az itatással vagy etetéssel lecsalt madarak megsérülhetnek, közlekedési balesetet szenvedhetnek vagy okozhatnak.

Fontos információ, hogy a fehér gólya fokozottan védett faj, ezért a sérült, legyengült vagy fészekben magukra maradt röpképtelen fiókákról a területileg illetékes nemzeti park őrszolgálatát kell értesíteni.

MME

(ViaZs)