Az állatpopulációk csaknem 70 százaléka kipusztult 1970 óta

0
79 megtekintés
Keleti síkvidéki gorilla (Eastern lowland gorilla) - A keleti síkvidéki gorilla, a keleti gorilla három alfajának egyike, mely vadon ma már csak a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén fekvő erdőkben él - Fotó: gorillas.org
Swing Szerelem Szulák
Az erdőirtás, a bolygó határait meghaladó fogyasztást és az ipari méretű szennyezés miatt a Föld vadon élő állat- és növényvilágának populációja 69 százalékkal csökkent 1970 óta – derül ki a WWF és a Londoni Zoológiai Társaság (ZSL) kétévente megjelenő jelentéséből.

A nyílt óceántól a trópusi esőerdőkig a madarak, halak, kétéltűek és hüllők száma drámaian csökken: 1970 és 2018 között átlagosan több mint kétharmadával csökkent a WWF és a Londoni Állattani Társaság (ZSL) kétévente kiadott Élő bolygó című kiadványa szerint. Két éve ez az arány 68, négy éve pedig még csak 60 százalék volt.

Sok tudós úgy véli, hogy a hatodik tömeges kihalás korát éljük jelenleg, ami a legnagyobb életveszteség a földön a dinoszauruszok ideje óta; és ezt az emberek okozzák.

Kép: Pixabay

A jelentés 89 szerzője arra sürgeti a világ vezetőit, hogy kössenek ambiciózus megállapodást a Cop15 biodiverzitási csúcstalálkozóján idén decemberben Kanadában, hogy csökkentsék a szén-dioxid-kibocsátást, 1,5 C alá korlátozva a globális felmelegedést évtizedben, hogy megállítsák a féktelen természetpusztítást.

A jelentés 5230 állatfaj 32 ezer populációjának globális elemzését egyesíti, hogy mérje a vadon élő állatok bőségében bekövetkezett változásokat a kontinensek és a taxonok között, majd a földi élet tőzsdeindexéhez hasonló grafikont készítsen.

Latin-Amerikában és a Karib-térségben – beleértve az Amazonast is – a vadon élő állatok átlagos populációjának mérete a legmeredekebben csökkent: 48 év alatt 94 százalékkal.

WWF – Élő Bolygó jelentés

„Ez a jelentés azt mutatja, hogy a legrosszabb csökkenés a latin-amerikai régióban tapasztalható, ahol a világ legnagyobb esőerdeje, az Amazonas található” – mondta Tanya Steele, a WWF-UK vezérigazgatója a The Guardian online portálnak. – Az erdőirtás üteme felgyorsult és nemcsak a fáktól, hanem a tőlük függő vadon élő állatoktól és az Amazonas azon képességétől is megfosztja ezt az egyedülálló ökoszisztémát, hogy az egyik legnagyobb szövetségesünk legyen az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

A második legnagyobb csökkenés Afrikában történt, ami 66 százalékot jelent. Ezt követi Ázsia és a csendes-óceáni térség 55 százalékkal, Észak-Amerika pedig 20 százalékkal. Európában és Közép-Ázsiában 18 százalékos csökkenés következett be. A jelentés szerint a teljes veszteség Európa, Amerika, Afrika, Óceánia és Kína népességének eltűnéséhez hasonlítható.

A jövőbeni hanyatlás nem elkerülhetetlen

– állítják a szerzők, akik a Himaláját, Délkelet-Ázsiát, Ausztrália keleti partjait, az Albertine-hasadékot és a kelet-afrikai ív-hegységet, valamint az Amazonas-medencét a kiemelt területek közé sorolják.

Az IUCN egy szabványt is kidolgoz egy zöld státuszként ismert állatok védelmi potenciáljának mérésére, amely lehetővé teszi a kutatók számára, hogy megtervezzék a kihalás veszélyével fenyegetett egymillió faj egy részének felépülését a Földön.