Augusztusban ünnepeljük az Oroszlánok Világnapját

0
934 megtekintés
Kép: zoodebrecen.hu
Swing Szerelem Szulák
Tudtad? Minden év augusztus 10-én ünnepeljük az állatok királyát. Az Oroszlánok Világnapja alkalmából érdemes szombaton is kilátogatni a Debreceni Állatkertbe, hiszen az állatgondozók nemcsak a látogatóknak igyekeznek igazán széppé varázsolni ezt a napot, hanem oroszlánjaiknak is.

A Debreceni Állatkert a jeles nap alkalmából szeretné felhívni a Nagyközönség figyelmet e nemes és fenséges állatok védelmének fontosságára, hiszen az eredeti Oroszlánkirály c. film első vetítése óta – 25 év alatt – az oroszlánok állománya Földünkön megfeleződött! Mára kevesebb mint 25 ezer példány él. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatai szerint az oroszlánok természetes élőhelyük 94 százalékából eltűntek. A zsákmányállatok számának csökkenése, az élőhely degradáció, a vadászat és ember-állat konfliktus miatt az afrikai oroszlán is szerepel a kihalás által veszélyeztetett fajok listáján.

Kép: zoodebrecen.hu

A Debreceni Állatkertben az afrikai oroszlánnál is ritkább ázsiai oroszlánt tartják az Európai Fajmegmentő Program keretében. Magyarországon ez az alfaj egyedül még a Fővárosi Állatkertben található meg, míg természetes élőhelyén, a Gir erdőség rezervátumában már csak 350 egyedből álló populáció él. Az indiai vagy perzsa oroszlán néven is emlegetett alfaj különlegessége, hogy farkbojtjuk nagyobb, bundájuk pedig bolyhosabb, mint az afrikai rokonaiké.

Forrás: zoodebrecen