Apáca-fütyülőludak érkeztek a Debreceni Állatkertbe

0
155 megtekintés
Apáca-fütyülőlúdak (Dendrocygna viduata) - Fotó: zoodebrecen
Swing Szerelem Szulák
Az év vége közeledtével is megannyi újdonságot tartogat az állatkert. Legutóbb három apáca-fütyülőlúd érkezett a Zürichi Állatkertből. E különleges megjelenésű, korábban sosem tartott faj képviselőit – két gácsért és egy tojót – jelenleg az Afrika-röpdében kialakított téli szálláshelyen lehet megnézni, de a tavaszi jó idő érkeztével rokonaikkal együtt ismét birtokba veszik majd a récés tavat – írja az Állatkert.

Az apáca-fütyülőlúd (Dendrocygna viduata) érdekes módon a szubszaharai Afrikában és Dél-Amerikában egyaránt előfordul; feltehetően az ember hurcolta át magával az Atlanti-óceánon. Nevét az apácák által viselt habitushoz hasonló színezete és jellegzetes, füttyszerű hangjáról kapta. Trópusi madár, így nem vándorol.

Apáca-fütyülőlúdak (Dendrocygna viduata) – Fotó: Flickr

Hatalmas, akár több ezer egyedből álló kolóniákat alkot, amelyek a párzási időszakban párokra vagy kisebb csapatokra szakadnak. Fészkét a vízpartra, ritkábban fák üregébe rakja. A szülők felváltva kotlanak a tojásokon, és közösen nevelik a fiókákat, akik nyolchetes korukra válnak önállóvá.

Apáca-fütyülőlúd (Dendrocygna viduata) – Fotó: Flickr

Természetes populációi egyelőre stabilak és népesek, a betegségek, a vadászat, valamint az élőhelyvesztés veszélye miatt azonban a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján. A hazai állatkertek körében viszonylag ritkának számít, mivel eddig csak Budapesten és Veszprémben találkozhattunk vele.