Adj nevet a Fővárosi Állatkert óriásvidra-kölykének!

0
566 megtekintés
Óriásvidra-babák szülői felügyelettel - Fotó: zoobudapest.com
Swing Szerelem Szulák
Csupa mókával, hancúrozással, birkózással, homokfürdőzéssel és vízben pancsolással telnek az októberben született óriásvidra kölykök mindennapjai. Az állatkert szerint, eljött az ideje a névadásnak is. Ezért, a közönség dönthet a budapesti állatkertben élő egyik óriásvidra-kölyök nevéről, a négyhónapos emlős nevére kedd éjfélig szavazhatunk az az intézmény honlapján. 

Szépen fejlődnek a budapesti állatkertben ősszel született óriásvidra-kölykök, az egyik emlősnek a gondozók már nevet is választottak, a másik kölyök nevének kiválasztásához a közönség segítségét kéri a városligeti intézmény. A hazánkban csak itt látható ritka állatokról most újabb kisfilmet tettek közzé. A felvételek a két óriásvidra-kölyök és szüleik mindennapjaiba engednek bepillantást – olvasható a közleményben.

Mint írják, a lipcsei születésű anya, Cumana és a madridi születésű apa, Madidi neve is egy-egy földrajzi névre vezethető vissza, ezért az intézmény munkatársai úgy gondolták, hogy a kicsiknek is ilyen típusú neveket érdemes keresni. A két kölyök közül az egyiknek az állatok gondozói választhattak nevet. A gondozók választása a Bahia névre esett, így nevezik Brazília egyik szövetségi államát is.

A másik állat nevének kiválasztásához a nagyközönség segítségét kérik. Az állatkert honlapján február 9. éjfélig többek között az Amboro (egy bolíviai nemzeti park neve); a Coari (egy város neve Brazília Amazonas szövetségi államában); valamint a Rewa (egy folyó neve Guyanában), de versenyben van még az Ibarra (eredetileg egy ecuadori város neve), a Javari (eredetileg az Amazonas-medence egyik folyójának a neve, amely Peru és Brazília határfolyója), illetve a Manú (eredetileg egy perui folyó és az ott található nemzeti park neve) nevekre lehet voksolni – emlékeztet a kommüniké. A szavazás eredményét várhatóan február 10-én teszik majd közzé.

Szavazni IDE KATTINTVA tudsz.

Az állatkertekben igen ritkán látható, Dél-Amerikában őshonos óriásvidrák (Pteronura brasiliensis) a veszélyeztetett fajok közé tartoznak. Magyarországon egyedül a Fővárosi Állat- és Növénykertben élnek ilyen állatok, ahol még 2014-ben kezdtek el foglalkozni a tartásukkal. A városligeti intézmény nemcsak az állatok szaporításával járul hozzá a ritkuló faj megmentéséhez, hanem a 2019-ben egy visszatelepítési programban is részt vett.

MTI, zoobudapest.com