A vadonban már kihalt mhorr gazella született a Fővárosi Állatkertben

0
176 megtekintés
Az aranyos mohrr gazella baba - Fotó: Fővárosi Állatkert/Facebook
Swing Szerelem Szulák
Ez a kecses patás természetes élőhelyén sajnos már kihalt, a Fővárosi Állatkert azonban csaknem másfél évtizede sikeresen szaporítja őket. A mostani jövevény május 10-én született, és már a kifutón, illetve a Szavannaház belső terében is meg lehet csodálni.

A mhorr gazella (Nanger dama mhorr) eredetileg Északnyugat-Afrikában őshonos, ám természetes élőhelyéről az 1970-es évekre teljesen eltűnt, így csak állatkerti állományai maradtak fenn – áll a Fővárosi Állat- és Növénykert hétfői közleményében.

Ezeknek a patásoknak az összehangolt szaporításával viszont jó esély van a faj megmentésére.

Ezt az is bizonyítja, hogy néhány éve Marokkó déli részén újra lehet találkozni vadon élő mhorr gazellákkal egy olyan visszatelepítési programnak köszönhetően, amelyben állatkerti születésű egyedeket engedtek szabadon a faj egykori élőhelyén.

Az aranyos mohrr gazella baba – Fotó: Fővárosi Állatkert/Facebook

A Fővárosi Állatkert 2007 óta vesz részt az európai állatkertek mhorr gazella tenyészprogramjában. Az első gida 2009 tavaszán született, amelyet azóta több másik utód is követett. A budapesti állatkertben világra jött és sikeresen fel is cseperedett állatok idővel más, ugyancsak a tenyészprogramban részt vevő állatkertekbe, többek között Franciaországba, Olaszországba, Spanyolországba és Ausztriába kerültek.

Az elmúlt három évben átmenetileg nem született utód a mhorr gazelláknál a megfelelő tenyészállatok hiánya miatt. Tavaly azonban egy új, müncheni születésű, de Lengyelországból érkező tenyészbak, Taro került Budapestre. Ez az állat az apja a nemrég született gidának.

Az aranyos mohrr gazella baba – Fotó: Fővárosi Állatkert/Facebook

Az állatkert legifjabb mhorr gazellája május 10-én született, de az első napokban a kicsi és az anyaállat nyugalma érdekében a gondozókon kívül senki nem láthatta őket. Ebben az időszakban a Szavannaháznak az a része, ahol ezeknek a gazelláknak az istállója van, átmenetileg zárva is volt. Múlt hét elején a kifutón hosszabb-rövidebb ideig már láhatták a látogatók a jövevényt, és csütörtökön a Szavannaházat is újra megnyitották, így már a közönség is láthatja a kicsit, ha éppen a belső férőhelyen tartózkodik.

Ha már kölykök, a veszélyeztetett tarvarjaknál is több fióka cseperedik

Egy másik ritka faj, a veszélyeztetett tarvarjú (Geronticus eremita) is szaporodott nemrégiben a budapesti állatkertben.

Tarvarjú fióka és szülője – Fotó: Fővárosi Állatkert/Facebook

Jelenleg három fióka is cseperedik náluk, őket a fészkelőhelyként szolgáló sziklapárkányon a közönség is jól láthatja.

MTI, zoobudapest.hu