A texasi hidegben megdermedt tengeri teknősök egyharmadát sikerült megmenteni

0
321 megtekintés
Kép: Pixabay
Swing Szerelem Szulák
A Texast múlt hónapban sújtó extrém hideg miatt megdermedt tengeri teknősök nagyjából egyharmadát, 4300 állatot sikerült megmenteni és visszaengedni a Mexikói-öbölbe, hála a helyi szervezetek és önkéntesek összehangolt mentőakciójának.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) által koordinált Sea Turtle Stranding and Salvage Network szerint körülbelül 13 ezer megdermedt hüllőt találtak a texasi partok mentén. A hálózat 1980-as megalapítása óta ez volt a legnagyobb számú teknőst érintő ilyen esemény az Egyesült Államokban.

A NOAA munkatársa, Barbara Schroeder szerint,

a téli viharban talált tengeri teknősök többsége már halott volt, és azok, amelyek túlélték, kizárólag a szakértők és az önkéntesek segítségének köszönhetően maradtak életben.

Schroeder szerint a víz és a levegő „túl hosszú ideig volt túl hideg” ahhoz, hogy a hüllők maguktól felépüljenek. Néhány állat még mindig lábadozik.

A fagypont alatti hőmérséklet beálltával a kutatók, önkéntesek és a partiőrség erőiket egyesítve fogtak neki a megdermedt teknősök begyűjtésének a vízből és a partokról, miközben az államot áramkimaradás sújtotta és a benzinkutak is kiürültek.

Ezrével mentik a tengeri teknősöket a szokatlan texasi hideg miatt

A South Padre-szigeten működő Sea Turtle Inc. annyi teknőst fogadott be, hogy egy idő után a szomszédságában működő kongresszusi központban kezdte elhelyezni a bajba jutott hüllőket. A megdermedt teknősök egyéb problémákkal is küzdöttek, köztük horog okozta fertőzésekkel és csónakkal való ütközésből eredő sebesülésekkel. A megmentett hüllők csaknem mindegyike közönséges levesteknős volt.

A begyűjtött állatokat csak lassan lehetett felmelegíteni, miután erőre kaptak, átestek egy egészségi vizsgálaton és egy úszásteszten, majd visszaengedték őket a Mexikói-öbölbe.

MTI