A rejtőzködést segíti az óriáspanda fekete-fehér bundája

0
91 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Az állatok a ragadozók miatt álcázhatják magukat az erdőben.

Egy új tanulmány alapján az óriáspanda jellegzetes fekete-fehér mintái segítik a rejtőzködést – számol be a Bristoli Egyetem oldala. A csapat képelemző technikával folytatott vizsgálatot.

Noha az emlősök többsége barna vagy szürke, akadnak kivételek – gondoljunk csak a zebrákra, borzokra vagy a kardszárnyú delfinekre. A legismertebb példa talán az óriáspanda, a természetvédelem egyik híres jelképe.

Tim Caro, a Bristoli Egyetem munkatársa és a csapat tagja kínai kollégáitól kapott képeket nézve alig tudta megtalálni az egyedeket. Arra jutott, hogy amennyiben az ő fejlettebb szemei nem képesek észlelni a pandákat, a kevésbé jó látású ragadozóknak valószínűleg még nehezebb a dolguk. A cél ezután az volt, hogy tárgyilagosan is bizonyítsák a felvetést, ami sikerült is.

A kutatók olyan ritka felvételeket elemeztek, melyeken a példányok természetes környezetükben láthatóak. A fotókon a bunda fekete részei jól beolvadtak az árnyékokba és a törzsekbe, míg a fehér szőrzet hó esetén segítette az álcázást. A ritka, barna árnyalatok ezzel szemben a talaj színéhez passzoltak. A szakértők szerint a rejtőzködés ember, illetve macska- és kutyafélék esetében is működik, utóbbi két csoport adja az óriáspandák potenciális ragadozóit, melyek a fiatalabb egyedekre jelenthetnek fenyegetést.

A második álcázástípusnál azt mérték fel, hogy az állat fehér és fekete foltjai miként törik meg körvonalait. Az eredmények alapján a pandák ezen a téren inkább távolról nézve lehetnek hatékonyak. Végezetül más, hagyományosan rejtőzködőnek vélt állatokkal is összevetették az óriáspandákat, és arra jutottak, hogy a fajnál a háttérbeli hasonlóság megfelel annak, ami egy rejtőzködőtől elvárható.

Forrás: ng.hu

Kiemelt kép: pixabay