A NAV az állatvédelmi kódex 150. aláíró szervezete

0
160 megtekintés
Kép: GettyImages
Swing Szerelem Szulák
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal lett az állatvédelmi kódex 150. aláíró szervezete – közölte az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központ. 

A közlemény szerint a 2021. októberi megalapítása óta töretlen érdeklődés övezi az egyetem állatvédelmi kódexét, amelynek aláírói a jogszabályokban meghatározott minimumkövetelményeknél többet kívánnak tenni a felelős állattartás és az állatvédelem érdekében.

A tájékoztatás szerint a NAV sokat tesz az állatvédelemért, például fellép a nemzetközileg védett fajok egyedeinek csempészése vagy a szaporítók, az illegális állatkereskedelem ellen, emellett az állatvédelmi ügyekben kiszabott állatvédelmi bírság behajtása is a hatáskörébe tartozik. A hivatal pótolhatatlan erőfeszítéseket tesz mind az állatfajok fennmaradásáért, mind az egyes egyedek jóllétéért – írták.

A NAV hozzáadott értéke, 18 000 munkatársa, sokoldalú tevékenységi köre, tekintélye igen komoly erőforrása az állatvédelemnek.

– mondta Prof. Dr. Sótonyi Péter rektor

Az Állatvédelmi Kódexet az Állatorvostudományi Egyetem részéről Prof. Dr. Sótonyi Péter rektor, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részéről Bakai Kristóf Péter pénzügyőr dandártábornok, vámszakmai szakfőigazgató látta el kézjegyével az Állatorvostudományi Egyetemen. Fotó: Vinnay Péter – univet.hu

Tavaly 200, védett fajok külkereskedelmét érintő eljárásban közreműködtek a NAV munkatársai. A pénzügyőrök közúti és légi határátkelőhelyeken foglaltak le védett, élő állatot: 4063 kecskerákot, 93 foltos szalamandrát, 27 agámát, 4 tengelicet, egy görög teknőst és 2 mór teknőst – áll a közleményben.

A közlemény szerint a kódex közösségéhez csatlakozhat minden, állatokkal foglalkozó, illetve állatokról kommunikáló magyarországi szervezet, amely magáénak érzi és elfogadja az abban foglaltakat.

MTI


A dokumentum szövegét elolvasni és csatlakozni a következő linken lehet: https://univet.hu/hu/egyetem/szervezeti-egysegek/allatvedelmi-jogi-elemzo-es-modszertani-kozpont/allatvedelmi-kodex/