A nagy őrgébics a ragadozó énekesmadarunk

0
564 megtekintés
Nagy őrgébics zsákmánnyal (Lanius excubitor) - Beszédes név: a lanius, szó szerinti fordításban hentest, mészárost, míg az excubitor őrszemet jelent - Kép: Pinterest
Swing Szerelem Szulák
Lehet így? Nos, igen, lehet mindkettő, legalábbis a nagy őrgébicset nem zavarják a cimkék. A téli időszakban a Körös-Maros Nemzeti Park tájain is találkozhatunk velük. Kis szerencsével meg is figyelhetjük, ahogyan valamilyen magasabb pontról lesnek zsákmányukra, vagy a vércsékhez hasonlóan, a levegőben szitálva pásztázzák a tájat, rágcsálók után kutatva.

A hazánkban téli vendégként feltűnő madár, az őrgébics különös faj. Rendszertanilag ugyanis az énekesmadarak közé tartozik, életmódját tekintve azonban vérbeli ragadozó.

A nagy őrgébicsek Észak-Európából és Oroszország északi tájairól érkeznek hozzánk telelni. Első példányaik már az ősz elején megjelenhetnek. Bár rendszertanilag az énekesmadarak közé tartoznak, s nyáron főként rovarokat fogyasztanak, mégis „tiszteletbeli” ragadozóknak tekinthetjük őket, mivel télen ragadozó életmódot folytatnak: szívesen megeszik a pockokat, güzüegereket és más kis rágcsálókat. Esetenként kisebb énekesmadarakat is elkapnak. Zsákmányukat a tövisszúró gébicsekhez hasonlóan tövisekre, vagy valamilyen hegyes tárgyra tűzik.  Télen is saját revírt tartanak fenn, amely általában mindössze egy-két hektárnyi.

Nagy őrgébics (Lanius excubitor) – (Great Grey Shrike) – Kép: wikimedia.org

Magyarországon a nagy őrgébics néhány éve már költőfajként is jelen van, de csak nagyon kis számban. A népnyelven bábaszarkának is nevezett nagy őrgébics a legnagyobb méretű, hazánkban előforduló gébicsfaj.

Körös-Maros Nemzeti Park