A magyar természetfotó legjava látható Mosonmagyaróváron

0
164 megtekintés
Dr. Nagy István, agrárminiszter Fotó: Varázslatos Magyarország/Kövesi Eszter
Swing Szerelem Szulák

A VM idei természetfotó kiállítása negyedik helyszínére érkezett, A magyar természetfotó nagydíjának legszebb alkotásait a természetszerető közönség Mosonmagyaróváron, a Flesch Központban tekintheti meg.

Ünnepélyes kiállításmegnyitóval adta át a Központ a város és a térség lakóinak a csaknem kétszáz természetfotót bemutató tárlatot, ahol a természetfotózás és természetvédelem prominens személyei köszöntötték az érdeklődőket.
Az állami természetvédelem részéről Dr. Nagy István agrárminiszter beszélt országunk páratlan természeti adottságairól és szépségeiről, a Varázslatos Magyarország képviseletében pedig az alapító, Gaál Péter mesélte el a VM történetét és küldetését. Az eseményt Potyó Imre, A magyar természetfotó nagydíjasa is megtisztelte részvételével, aki tárlatvezetést is tartott a magyar nemzeti parkokat és azok színes élővilágát bemutató képek között.

Potyó Imre, A magyar természetfotó nagydíjasa
Fotó: Varázslatos Magyarország/Kövesi Eszter

A kiállítás házigazdája, a Flesch Központ részéről Csiszár Péter, az intézmény ügyvezetője mondta el gondolatait a természetfotózás mibenlétéről és annak küldetéséről:

„Sokan azt állítják, hogy a szép természetfotóhoz nem kell más, mint jó időben jó helyen lenni. Bár részben elfogadhatjuk ezt, de az itt kiállítók jól tudják, hogy a legsikeresebb természetfotók a kitartásnak, a tudatos, előzetes képtervezésnek, a kép elkészültének helyére több alkalommal való visszatérésnek, a megfelelő ismereteknek, valamint a helyes felszerelésnek tulajdoníthatók.

Az itt kiállított fotókat a dokumentáló tömegfotóktól az különbözteti meg, hogy a természetfotózás alapvető értékeit és tényezőit tudva alkalmazza azokat:
Például a tervezhetőséget, hogy mit és milyen formában  szeretnénk a fotónkon megmutatni. A képhez vezető utat. A megfigyelést, a megmutatni kívánt téma minél alaposabb megismerését. A teret (a perspektívát), ami a természetfotózás kifejezőeszköze. A kép geometriáját (a kompozíciót), azaz a képen lévő, bemutatni kívánt formai elemek elrendezését és összhatását.

A természetfotózás véleményem szerint ismeretterjesztés (nem ritkán tudományos ismeretterjesztés). Fiatalnak és idősnek egyaránt látnia kell, amit a fotós mutatni akar: természeti értékeket, a természet és ember egymáshoz való viszonyát.

A természetfotó elsődlegesen nem szórakoztató eszköz, nem arra hivatottan jön létre, hogy az emberiség egy új szórakozási lehetőséget kapjon, hanem azzal a céllal kell, hogy megszülessen, hogy azoknak mutasson meg természeti értékeket, akik nem tudják vagy nem akarják ezeket önmaguktól észrevenni/meglátni, megismerni/megfigyelni, létezésükről tudomást venni, létezésükre tekintettel lenni.

Ezért is jár a nagy tisztelet és megbecsülés a Varázslatos Magyarország alapítóinak és működtetőinek, hogy ezt a célt mindig szem előtt tartva végzik munkájukat. Köszönjük hogy részesei lehetünk intézményként e varázslatos feladatok és célok elérésének.” – fejezte be Csiszár Péter, a Flesch Károly Nonprofit Kft. ügyvezetője

A kiállítás megtekinthető: 2022.10.03. – 11.03.

Varázslatos Magyarország