A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány csaknem 95 millió forinttal támogatja az állatvédelem fejlesztését

0
20 megtekintés
Kép: Pixabay
Swing Szerelem Szulák
A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány szeptemberben éves költségvetése több mint harmadát, mintegy 95 millió forintot állatvédő civil ernyőszervezetek fejlesztésére, prevenciós és edukatív munkájának megsegítésére, az állatkertek állatmentő és fajvédelmi tevékenységének erősítésére, valamint az Állatorvostudományi Egyetem (ÁTE) civil állatvédőket segítő ivartalanítási programjának és kutatómunkájának támogatására fordítja.

Az állattartási kultúra tudatos fejlesztéséhez elengedhetetlen a lakosság – és kiemelten a gyermekek – szemléletformálása, ebből a munkából az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek is nagymértékben kiveszik a részüket – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos.

A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány létrehozásakor alapvető célkitűzés volt az állatvédő civil szervezetek tevékenységének támogatása, az pedig rendkívül előremutató, hogy az ivartalanításra is tudtak forrást biztosítani – tette hozzá Ovádi Péter. Kiemelte, hogy az állatkertekkel folytatott közös munka és edukációs törekvések megerősítésének fontos eleme lehet, hogy az alapítvány nem csak szakmailag, hanem immáron anyagilag is segíti állatvédelmi funkcióik fejlesztését.

Kép: Pixabay

Vetter Szilvia, a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány Kuratóriumának elnöke elmondta: a csaknem 95 millió forintos támogatásból ivartalanításra 39 millió forintot, infrastruktúrafejlesztésre több mint 36 millió forintot, oktatásra, kutatásra, egyéb rendezvényre pedig több mint 19 millió forintot fordíthatnak a támogatott ernyőszervezetek és a felsőoktatási intézmény.

A sajtóeseményről szóló írásos összegzés szerint az Állatvédők Érdekvédelmi és Szakmai Szövetsége 5 millió forint, a bejegyzés alatt álló Macskavédők Országos Szövetségének tagjai összesen szintén 5 millió forint, a Magyar Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (MÁSZ) pedig 35 millió forint támogatásban részesül. Szintén kap támogatást a Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség (MÁTSZ) 5 millió forint, a Magyar Állatvédők Országos Szervezete Egyesület (MÁOSZ) 20 millió forint, a Magyar Magánállatkertek és Akváriumok Egyesülete (MMAE) pedig 10 millió forint értékben.

Az Állatorvostudományi Egyetem mintegy 15 millió forint támogatásban részesül. A felsőoktatási intézmény 2013-ban indította civil állatvédőket segítő ivartalanítási programját, amely során állatorvos hallgatókat is bevonnak az eljárásokba. Az ivartalanítási program elmúlt tíz éve alatt több mint 4000 kutya ivartalanítására került sor.

Kép: Pixabay

A 2023 márciusában létrejött Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány elsődleges célja a jövő szempontjából kulcsfontosságú kérdések kezelése az állatvédelemben, hosszú távú és fenntartható megoldások feltérképezése, kezdeményezése és támogatása. Közfeladatai közé tartozik az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek és gazdálkodó szervezetek támogatása, együttműködésük ösztönzése, az állatvédelem népszerűsítését célzó tudományos és oktatási tevékenység ösztönzése, valamint az állatvédelem fontosságának a tudatosítása és továbbadása a fiatal generációk számára.

MTI