A kipusztulás szélén álló makiféle született a Nyíregyházi Állatparkban

0
222 megtekintés
A Nyíregyházi Állatpark hathetes vörös variját (Varecia rubra) fényképezik az első orvosi kezelés előtt tartott sajtóbemutatón 2021. június 1-jén. Fotó: MTI/Balázs Attila
Swing Szerelem Szulák
Ritka vörös vari (Varecia rubra) született a Nyíregyházi Állatparkban. A park állatorvosai kedden vizsgálhatták meg először a most hathetes hím utódot, amely féreghajtót és oltást is kapott. 

A tenyészpár az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett a nyírségi megyeszékhely látványosságába, a 15 éves nőstény cseh, míg 16 éves párja francia állatkertből. A varikölyök a felnőttekhez hasonló ügyességgel mozog kifutója mászófelületein és az anyatej mellett már kóstolgatja az édes lédús gyümölcsöket is.

Szemének színe az első két hétben kék volt, majd sárgává változott, vörös mintázata a fák lombkoronájában kiváló rejtő színt biztosít számára.

A Madagaszkár szigetén őshonos vörös vari a makifélék családjának legnagyobb termetű faja. Testhossza a farkával együtt 110-120 centiméter, súlya 3-4,5 kilogramm között változik. Nappal aktív állat, elsősorban a fák lombkoronájában tartózkodik, ahol előszeretettel fogyasztja a gyümölcsökből, magvakból és nektárból álló táplálékát.

Hathetes vörös vari (Varecia rubra) első orvosi kezelése előtt a Nyíregyházi Állatparkban 2021. június 1-jén. Fotó: MTI/Balázs Attila

A többi makifajtól eltérően nem hordozza kicsinyét a testén, hanem a saját maga építette fészekben hozza világra száz napnyi vemhesség után fejletlen utódját, aki másfél-két hetes korban merészkedik ki először a biztonságot nyújtó menedékből. A faj kommunikációjukban a vizuális és szagjelek mellett a hangjelzések a legfontosabbak: olyan harsogó kiáltásuk van, mint egy horrorfilm hangeffektusai.

Különleges fajnevét a bennszülöttek adták nekik. Napimádó szent állatnak, „vari candanas”-nak nevezték őket, mivel előszeretettel sütkéreznek úgy, hogy arcukat a nap felé fordítják.

Szent állat mivoltuk évszázadokig védelmet nyújtott nekik élőhelyükön, ám a civilizáció megszüntette ezt a védettséget, napjainkban az orvvadászat és élőhelyeik erőteljes csökkenése miatt állományaik drasztikusan csökkennek. Jelenleg a Természetvédelmi Világszövetség kritikusan veszélyeztetett fajok között tartja számon, ezért is fontos a zárt tartási körülmények közötti koordinált tenyésztésük.

MTI