A kenguru, aki nem ugrabugrál, hanem kúszik

0
3 743 megtekintés
Fotó: flickr.com
Swing Szerelem Szulák
Pedig a valódi kenguruk családjához tartozik a kúszókenguru, aki Pápua Új-Guinea hegyvidékes, trópusi esőerdős területein él.

Inkább mackóformának látszik, s bár megjelenése alapján nem mondanánk kengurunak, ő is az erszényesek közé tartozik. A koalákhoz hasonlóan hosszú karmaival mássza meg a fákat, s idejének nagy részét ő is a fákon tölti.

Fotó: wikimedia.org

Az 60-80 cm-es állatnak 50-70 cm-es farka van. Hosszú karmai hatékony védekezőeszközök is.

Fotó: flickr.com

Mahagóniszínű bundájával, gesztenyebarna-sárga arcával, rikító sárga végtagjaival és farkával a kúszókenguru az egyik legfeltűnőbb színű erszényes.

Fotó: fineartamerica.com

Hajtásokkal, gyümölcsökkel, levelekkel, néha kisebb állatokkal táplálkozik.

Fotó: flickr.com

Egész évben szaporodik, egyetlen utódot hoz a világra, mely 2 éves korában éri el az ivarérettséget. Élettartama természetben 14 év, fogságban ennél több is lehet.

Fotó: MTI
Fotó: cdn.blog.hu

Mivel Pápua Új-Gíneában a legnagyobb emlősök közé tartozik, a törzsek előszeretettel vadásszák élelemforrásul. Sajnos az utóbbi években a népesség növekedése és a nemzetközi fakereskedelem fellendülése miatt nagyarányú erdőirtás is folyik a szigeten, aminek az lett a következménye, hogy a kúszókenguruk száma tíz év alatt a felére csökkent.

Fotó: flickr.com
Fotó: flickr.com
Fotó: flickr.com

A természetvédő szervezetek kúszókenguru-megőrző programot hoztak létre azért, hogy felhívják a helyiek figyelmét arra, milyen fontos az élővilág sokszínűségének a megőrzése. Reméljük sikeres lesz a program és ez a kedves mahagóni-sárga erszényes nem tűnik el Földünkről.

Forrás: wikipedia