A kék vércse afrikai védelméről egyezett meg Angola és Magyarország

0
346 megtekintés
Kék vércse (Falco vespertinus) hím - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és az Agrárminisztérium angolai partnereikkel, köztük az Orbis Angola alapítvánnyal, az elmúlt hónapokban előkészítették egy közös kezdeményezés alapjait, melyet 2022. január 27-28-án tárgyaltak a felek Budapesten, a Magyar-Angolai Vegyes Bizottság alakuló ülésén – közölte az egyesület.

E világszerte csökkenő állományú sólyomfaj hazai viszonylatban már nem számít kifejezetten ritkának, mintegy 1300 pár költ pusztáinkon. A ragadozó madarak közül szinte egyedülálló módon egész évben társas életmódot folytat, hazánkban telepeken neveli fiókáit, de csapatokban vonul Afrikába is telelni.

A kék vércse Magyarország természetvédelmi erőfeszítéseinek egyik sikertörténete.

Tojó és hím kék vércse Fotó: Lóki Csaba – MME

A közelmúltban magyar tudósok műholdas nyomkövetőkkel láttak el kék vércséket, és jeleiket követve

felfedezték a világ legnépesebb ragadozómadár-éjszakázóhelyét Angolában.

A páratlan jelenség képei bejárták a sajtót, és most ezekkel hívják fel a figyelmet e természeti csoda megőrzésére is.

A tavaszi vonulás megkezdése előtt ugyanis a kék vércsék szinte teljes ismert világállománya egyetlen gyülekezőhelyen összpontosul Angolában. Ez nagyon sebezhetővé teszi a több ezer kilométeres vándorútra készülő madarakat,

hosszú távú fennmaradásukat ezért csak egy angolai-magyar partnerségben létrehozott természetvédelmi program biztosíthatja.

Kék vércse (Falco vespertinus) – Fotó: Flickr

A cél, hogy a madaraink által létesített „légi híd” mentén elinduljon egy országokon átívelő Kékvércse-védelmi program, mely hatékonyan szolgálja a faj világállományának megőrzését.