A jávorszarvasok egyszerűen odébbállnak, ha kezdődik a vadászidény

0
639 megtekintés
Jávorszarvas (Alces alces) - Fotó: Unsplash
Swing Szerelem Szulák
A vadvilág újra és újra bebizonyítja, hogy sokkal okosabb, mint azt feltételezi róla az emberiség. A jávorszarvasokról már pár éve kiderült, hogy parádésan tudnak alkalmazkodni a körülményekhez, effektíve a tehenek tíz éves koruk után szinte sebezhetetlenek, most pedig az derült ki, hogy az Utah államban élő jávorszarvasok a vadonból egyszerűen magánterületekre vonulnak a vadászidény kezdetekor, majd az utolsó napon visszatérnek – szúrta ki a TEOL

Mint írják, a tudósok lenyűgözve dokumentálták ezt a viselkedést, ám a utahi vadvilági erőforrások helyi osztálya aggódik. Azt állítják, hogy a magánterületekre bevándorló jávorszarvasok az egész államban megzavarhatják a gazdálkodást és az infrastruktúrát.

„Ez őrület; a vadászati szezon első napján elmennek, a zárónapon pedig visszajönnek!”

– mondta Brock McMillan, a most publikált tanulmány vezető szerzője, a Brigham Young Egyetem (BYU) professzora a ZME Science online tudományos portálnak. – Majdnem olyan, mintha az állatok azt gondolnák: „Ó, már megint jönnek ezek a teherautók, szóval ma van a szezonnyitás napja, jobb, ha mozdulunk”.

Jávorszarvas (Alces alces) – Fotó: Pixabay

Vizsgálatuk során a kutatók összesen 445 jávorszarvast fogtak be a Wasatch Fronton Utah középső részén, és mindegyiküket GPS nyakörvvel látták el mozgásuk nyomon követése érdekében. Pontos elhelyezkedésüket két teljes éven keresztül rögzítették, ami elmozdulásokat mutatott a parkban való eloszlásukban a vadászidény elején.

The Journal of Wildlife Management tudományos folyóiratban publikált, új tanulmány szerint a jávorszarvasok a szezon közepéig több mint 30 százalékkal csökkentették a terület-használatukat. A szezon végén a kutatók azt észlelték, hogy visszatértek a korábban rögzített területekre. Az azonban még nem világos, hogy a jávorszarvasok hogyan találták ki, hogy mozgásukat és eloszlásukat a vadászati idényhez igazítsák.

Jávorszarvas (Alces alces) – Fotó: Flickr

A kutatók szerint az állatok fokozatosan lettek ilyen óvatosak, így valószínűleg megtanulták összefüggésbe hozni a területükön tapasztalható fokozott emberi tevékenységet a közvetlen veszéllyel, például azt, hogy ilyenkor több teherautó érkezik a hegyre.

És habár ez az okos stratégia segített az állatoknak megszökni a majdnem biztos végzetüktől, a vadászok érthető módon nem boldogok – ahogy a helyi gazdák sem.

„Az állam mindkét oldalról panaszt kapott a jávorszarvasok magánterületekre vándorlásával kapcsolatban” – mondta Randy Larsen, a tanulmány társszerzője és a BYU professzora. – „Az egyik oldal azt mondja, nincs elég jávorszarvas a vadászathoz, miközben a magántulajdonosok azt mondogatják, hogy a jávorszarvasok mindent felfalnak a kertjükben.”

Kapcsolódó:

Golyóálló jávorszarvas