A hőmérséklet is befolyásolja a méhek mérgének minőségét

0
52 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A „dühös” méhek jobb minőségű, fehérjékben gazdagabb mérget termelnek – állapították meg az ausztráliai Curtin Egyetem kutatói, akik azt vizsgálták, hogy a magatartásbeli és ökológiai tényezők miként befolyásolják a degeneratív és fertőző betegségek kezelésére használt méhméreg minőségét.

A Plos One című folyóiratban publikált tanulmány készítői a világon elsőként elemezték a háziméhek által termelt méregben lévő fehérjék sokszínűségét. „Megállapítottuk, hogy a 99 méhméregfehérje nagyjából egyharmadát sikerült eddig hivatalosan azonosítani.

Minél több protein található a méregben, annál magasabb lehet a minősége és a hatékonysága” – mondta Daniela Scaccabarozzi, az egyetem munkatársa, aki szerint az eredményeik nem csupán a gyógyászatban, hanem a méhészetben is hasznosak lehetnek.

Hozzátette: a méhméregben lévő fehérjék sokszínűségének, és az ennek hátterében álló befolyásoló tényezőknek a megértéséhez a kutatócsoport egy sor tényezőt, köztük a méhek magatartásbeli mintáit vizsgálta meg.

A szakemberek felfedezték, hogy a Délnyugat-Ausztráliában vizsgált méhkasokat ért elektromos stimuláció nyomán intenzívebben reagáló, „dühös méhek” gazdagabb, fehérjében dúsabb mérget termeltek.

Scaccabarozzi és kollégái továbbá megerősítették, hogy a hőmérséklet is hatással van a méhméreg fehérjeösszetételére.

„A magas hőmérséklet ártalmas lehet a méhek aktivitására a kolónián kívül és belül egyaránt. A vizsgált 25 méhkas esetében megállapítottuk, hogy a magasabb hőmérsékletű területeken lévőknél alacsonyabb voltak a méhek méregtermelése” – mondta a szakember.

Szimpatika

Kiemelt kép:pexels