A Dominikai Köztársaság létrehozza a világ első ámbráscet rezervátumát

0
45 megtekintés
Kép: Pixabay
Swing Szerelem Szulák
A Dominikai Köztársaság bejelentette, hogy létrehozzák a világ első ámbráscet rezervátumát. Ennek értelmében, a sziget nyugati partjainál lévő, közel 800 négyzetkilométeres területen tilos lesz a kereskedelmi célú halászat és a nagy hajók közlekedése – mondta el Roosevelt Skerrit miniszterelnök.

A terület ugyanis, a veszélyeztetett emlősök kulcsfontosságú borjúnevelő és táplálkozóhelye.

„Az a mintegy 200 ámbráscet, amely a tengerünket nevezi otthonának, Dominika értékes állampolgárai”.

– jelentette ki a miniszerelnök.

„Őseik valószínűleg már az emberek megérkezése előtt is Dominika lakói voltak. Szeretnénk biztosítani, hogy ezek a fenséges és rendkívül intelligens állatok biztonságban legyenek, és hogy vizeink és éghajlatunk továbbra is egészséges maradjon”

– tette hozzá a miniszterelnök.

Sperm whale (Physeter macrocephalus)). Close-up of submerged adult. Tenerife, Canary Islands.

Az ámbráscetek az egyik legszélesebb körben elterjedt tengeri emlősfajok közé tartoznak, mivel a sarkvidéki és antarktiszi mély vizekben, valamint az Egyenlítő környékén is előfordulnak. A Dominika előtti tenger azonban azon kevesek egyike, ahol a faj egész évben megtalálható.

A kereskedelmi célú halászat tilos a rezervátumban, de a kisüzemi halászat megengedett, amennyiben az fenntartható és nem veszélyezteti a ceteket. A turisták hajókról továbbra is megtekinthetik a tenger óriásait, és akár úszhatnak is velük, de az új szabályozás értelmében korlátozott létszámban.

A nagy hajóknak pedig a kijelölt óceáni folyosókon kell közlekedniük, hogy ne zavarják az emlősöket.

BBC