Szemétből készült bálnaszobrokkal demonstrálja a Greenpeace, hogy miért akkora gond a műanyagszennyezés

0
400 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
Életnagyságú hulladékszobrokat állít fel a Greenpeace – kapcsolódva a műanyagmentes júliushoz – a budapesti Kossuth téren, a Parlament előtt, hogy ezzel hívja fel a figyelmet a műanyagszennyezés okozta, mindenkit érintő hatalmas problémára.

Az élet egyre több területét sújtó műanyagszennyezés nem csak a világ távolabbi részein okoz gondot, a problémát Magyarországon is érzékelni. Nemrég kiderült, hogy bár minimális mértékben, de a hazai halastavakban és a Dunában is kimutatták a mikróműanyag jelenlétét.

A Greenpeace Magyarország pénteki tájékoztatása szerint az installáció

július 9-én, kedden 12 óráig lesz látható a Kossuth téren, ezután (szerdán) a Deák Ferenc téri templom elé költöztetik, ahol reggel 9 és este 8 óra között tekinthetik meg az érdeklődők.

A bálnákat ábrázoló szobrok Európa több országában is ki voltak már állítva, most két napig Budapesten is láthatóak lesznek – írta a szervezet, hozzátéve, hogy a három, illetve hat méteres cetek egy szeméttengerből emelkednek majd ki, mely az utolsó darabig valódi, tengerpartról összegyűjtött szemetet tartalmaz.

A szemét 80%-a itthon is ismert nagyvállalatoktól származik.

Az akció mellett a Greenpeace egy sajtótájékoztatót is szervez, amin, mint fogalmaznak, „ismertetjük, hogy mik lennének itthon a legszükségesebb lépések a műanyagszennyezés felszámolására egyéni és rendszerszinten egyaránt. Több ország tett már hatékony lépéseket a műanyagszennyezés ellen, Románia után Ausztria is a napokban tiltotta be az egyszer használatos műanyag zacskókat. Hazánkban azonban továbbra sincs érdemi döntés a műanyagáradat megállítására, pedig közel 200 ezer ember támogatta a Greenpeace petícióját a műanyag zacskók betiltásáért.”

Forrás: hvg.hu