5 őszi növény, amit jobb, ha elkerülsz a kutyáddal

0
1 837 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
A nagy őszi séták alkalmával, rengeteg izgalmas illat és megkóstolni való ejti kísértésbe négylábú barátainkat. Érdemes tehát odafigyelnünk, hogy azon a tájon ahová megyünk, milyen növények laknak, mert bizony van egy kettő, ami mérgező lehet kedvenceinkre.

Ez persze nem azt jelenti, hogy innentől sikítva rángassuk el kutyánkat mindentől, amit megszagol, megnéz, de figyeljünk oda, különösen akkor, ha mindent felevő kutyának van, vagy egy lelkes kamaszunk, mert ezek a növények nagy mennyiségben okozhatnak bajt. Természetesen, kutyáink sem teljesen hülyék, van amit ösztönösen nem esznek meg, de nem árt tudni, mire is figyeljünk.

Magyar Mezőgazdaság gyűjtötte össze azt az 5 növényfajt, ami ilyenkor ősszel veszélyes lehet az ebekre.

Vadgesztenye

A vadgesztenye termése egy Eszkulin (Aesculin) vegyületet tartalmaz, amely gyomor- és bélrendszeri zavarokat, görcsöket, legrosszabb esetben pedig akár halált is okozhat. A vadgesztenyefa egyéb részei is mérgezőek lehetnek: ilyen a kéreg, a levél és a virág.

Őszi kikerics

Talán az ősz legszebb virágának mondhatjuk, de ő is veszélyes a kutyákra. Sok kertben megtalálható, elfogyasztva véres hányást és hasmenést okozhat.

A tölgy termése, a makk

Talán meglepő, de ha a kölyökkutyák nagy mennyiségben fogyasztanak belőle, mérgező is lehet. A legnagyobb veszélyt az éretlen, zöld makkok jelentik. A bennük lévő tanninsav (csersav) károsítja a vesét és májat. Ezért különösen figyelmesnek kell lenni, amikor a kutya az avarban keresgél.

Közönséges tiszafa

Tűleveleiről és piros terméséről könnyen felismerhető a rendkívül veszélyes, mérgező növény. Elfogyasztva szédülést, görcsöket, majd szívelégtelenséget okoz.

Hortenzia

Annak, aki kutyát vagy más háziállatot tart, vigyáznia kell vele. Ugyanis cianidot tartalmaz, ami nagy mennyiségben végzetes lehet a kutyákra is.

Ha véletlenül felevett valamit, amit nem kellett volna, akkor séta után figyelni kell a kutya viselkedését, a mérgezés árulkodó jelei:

  • hányás
  • hasmenés
  • remegés
  • légzési problémák

Ha bármelyik tapasztalható, azonnal állatorvoshoz kell fordulni.