3+1 tipp a szakértőktől, hogyan óvjuk meg kedvenceinket tavasszal

0
144 megtekintés
Kép: kisallatorvos.hu
Swing Szerelem Szulák
Itt a tavasz, és már a természet is ébredezik; csodálatos időszak ez. A hőmérséklet emelkedik, a növények kivirágoznak, és napról napra világosabb lesz. Ám a tavasz számos veszélyt rejt a kisállatok számára, melyekkel a gazdik nincsenek tisztában. A Kisállatorvos.hu szakértői összegyűjtöttek néhány elengedhetetlen dolgot, amelyre tavasszal egy felelősségteljes gazdinak figyelnie kell.

1. A természet ébredezik, és bogarak lepnek el mindent

Kullancsok és bolhák…Ezek az élősködők nem csak kellemetlenek, de a kisállatokra és gazdáikra egyaránt nagyon veszélyesek. A külső élősködők számára örömet jelent a melegedő idő. Vektorként szorgalmasan adják át a betegségeket okozó baktériumokat és egysejtű parazitákat. Tavasszal, amikor több időt töltünk a természetben, a belső élősködők és baktériumok akár a talajon vagy természetes vizeken keresztül is megfertőzhetik a kisállatokat.

A bolhák olyan betegségek hordozói, mint például a bartonellózis, vagy épp a pestis, ezen kívül pedig a galandférgek közti gazdái, mely a gazdákra is veszélyes lehet. A kullancsok számos különböző betegség hordozói, mint például a babéziózis, a borelliózis, az anaplazmózis, az ehrlichiosis, vagy épp a rickettsiozis. Életbe vágóan fontos, hogy a kullancsot minél hamarabb megfelelően távolítsuk el.

Kép: kisallatorvos.hu

Sajnos a külső élősködők által terjesztett betegségek halálosak lehetnek

emelte ki a Kisállatorvos.hu szakértője.

A gazdiknak észben kell tartaniuk, hogy a megelőzés mindig egyszerűbb, mint a kezelés, különösen akkor, ha nincs gyógymód.

A parazitaellenes készítmények használata a legegyszerűbb és legfájdalommentesebb módja mind a külső, mind a belső élősködők elleni védelemnek. A Kisállatorvos.hu szakértői arra bátorítják a gazdikat, hogy jelentkezzenek be egy állatorvosi vizsgálatra, és kérjenek tanácsot a hosszanható és innovatív parazitaelleni védelemmel kapcsolatban. Szerencsére számos megoldás létezik szeretett kedvenceink védelmére, mint például a rágótabletták, rácseppentő oldatok vagy nyakörvek.

2. Allergiás kisállatok

Az allergiaszezon már az ajtón kopogtat, de nem csak nálunk, embereknél. A polleneken és virágokon túl számos más allergén is hatással lehet a kisállatokra, mint például a rovarcsípések, a légszennyezés, a tisztítószerek és kozmetikumok vagy a gyógyszerek.

Kép: kisallatorvos.hu

A szakértők azt tanácsolják, hogy legyünk tisztába a legjellemzőbb allergiás tünetekkel annak érdekében, hogy gyorsan cselekedhessünk. Ezek lehetnek a fokozott vakaródzás, az arc és a szemek piszkálása, duzzadt arc és szemhéj, piros szemek, orrfolyás, tüsszögés, köhögés, kiütés vagy bőrgyulladás, hányás és hasmenés.

Egy kis odafigyeléssel a gazdik távol tudják tartani az allergéneket a cicáktól és kutyáktól. Használjunk parazitaellenes készítményeket, és takarítsuk gyakran otthonunkat – javasolja a szakértő. Ha pedig méh, darázs csípi vagy kígyó marja meg a társállatot, azonnal telefonáljunk állatorvosunknak. Ez életet menthet!

3. Ivartalaníts, hogy kedvenced egészséges legyen

A tavasz a szerelem ideje. Az ivartalanítás létfontosságú, nem csak azért, mert ezzel elkerülhetőek a kiszökések, de számos egyéb körülményt is megelőz. És bár nem közvetlenül, de így csökkenteni tudjuk a fertőző betegségek terjedését, hiszen így kevesebb kóbor állat járja majd az utcákat – figyelmeztet a Kisállatorvos.hu szakértője.

Kép: kisallatorvos.hu

+1 Ne csak évszakokban gondolkodjunk

Felejtsük el az évszakokat, ha meg akarjuk óvni kedvenceinket a vektorok útján terjedő betegségektől. Időjárásban kell gondolkodnunk. Az éghajlatváltozás lehetőséget nyújt a parazitáknak a hosszabb aktivitásra, új élőhelyek elfoglalására, valamint a támadásra, így téve még elterjedtebbé a vektorok útján terjedő betegségeket. Ne felejtsünk el egész évben gondoskodni kedvenceink innovatív parazitaelleni védelméről, valamint arról, hogy oltásaik naprakészek legyenek. Együtt megvédhetjük a saját, és az ő jövőjüket is.

További információk: www.kisallatorvos.hu