20 embert is képes megölni egy Rettenetes nyílméregbéka – öt költözött Debrecenbe

0
871 megtekintés
Rettenetes nyílméregbéka ( Phyllobates terribilis) - Fotó: elpais.com
Swing Szerelem Szulák
Öt pici, de roppant veszélyes béka költözött Pécsről Debrecenbe. A kis békák valóban a Rettenetes nyílméregbéka (Phyllobates terribilis) nevet viselik, pedig az ember azt hinné, csak díszítő jelzőként említik az Állatpark közleményében. A pöttöm kis halálosztókat a nagyerdei állatkertben, a trópusok egzotikus állatvilágát bemutató pálmaházban helyezték el. 

Nagy Gergely Sándor közleménye szerint a különleges békák már elfoglalták természethű kialakítású terráriumukat, ahol az újranyitást követően a látogatók is megtekinthetik majd őket.

A rettenetes nyílméregbéka ritka a hazai állatkertekben: mindössze Pécsen és immár Debrecenben találkozhatnak vele az érdeklődők. A debreceni állatkert új lakóinak neme ugyan ismeretlen, de remények szerint ivararányuk lehetővé teszi majd a szaporítást, amely terén az intézmény több békafajnál is szép sikereket ért el tavaly – tette hozzá az igazgató.

Rettenetes nyílméregbéka ( Phyllobates terribilis) – Fotó: zoodebrecen.hu

A kizárólag Kolumbia csendes-óceáni partvidékének esőerdőiben őshonos rettenetes nyílméregbéka nemcsak a legnagyobb termetű – akár 5,5 centiméter hosszúra is megnövő -, hanem a leghalálosabb nyílméregbéka-faj is.

A bőrén található méreggel, amelyet feltehetően a természetben elfogyasztott hangyákból nyer, egyetlen egyed akár 20 embert vagy két kifejlett afrikai elefántbikát is képes lehet megölni.

Rettenetes nyílméregbéka ( Phyllobates terribilis) – Fotó: understoryenterprises.com

A nyílméregbékákra jellemző evolúciós védekezési stratégia, hogy élénk színezetükkel – e faj esetében a citromsárga, mentazöld vagy narancssárga valamelyikével – kifejezetten felhívják a ragadozók figyelmét az elfogyasztásukkal járó veszélyre.

Az emberi gondozásban nevelkedett egyedektől – amilyenek az új debreceni lakók is – ugyanakkor nincs miért tartani, miután ők nem jutnak hozzá a méreg forrásául szolgáló speciális táplálékhoz.

Rettenetes nyílméregbéka ( Phyllobates terribilis) – Fotó: wordpress.com

Élőhelyének rohamos pusztulása miatt a faj veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján, és bekerült a washingtoni egyezmény (CITES) védettséget adó II. mellékletébe is – jelezte Nagy Gergely Sándor.

MTI