Veszélyes vándorlás – Kövesd te is a Hős Hetest

0
234 megtekintés
Kép: MME
Swing Szerelem Szulák
Évente 25 millió madarat pusztítanak el illegálisan. Lelövés, csapdázás, mérgezés. Vonuló madarak millióira ez a sors vár, tavaszi vagy őszi hosszú vándorútjuk során. Most elkísérhetsz az útján 7 vonuló madárfajt és megtudhatod milyen veszélyek leselkednek rájuk fáradtságos útjuk során. 

Ősszel újra folytatódik az a nemzetközi kampány, amely hét madár hősies vándorútját követi nyomon. A tavasszal kezdődött akcióban közel egy tucat ország vett részt és vesz részt továbbra is a következő hónapokban.

A kampány a Nemzetközi Madárvédelmi Tanács (BirdLife International) kezdeményezésével indult és a vonuló madarakra leselkedő emberi eredetű veszélyeztető tényezőkre hívja fel a figyelmet

– írja az MME a weboldalán.

A legapróbb énekesmadaraktól a leghatalmasabb ragadozómadarakig, a madárvonulás nem csak a telelőhelyekre való eljutást, hanem a túlélésért való küzdelmet is jelenti. Minden ősszel vonuló madarak millióinak kell erős viharokkal, éhes ragadozókkal és akár éhhalállal is megbirkóznia a több ezer kilométeres útjuk során. De számos olyan veszély is leselkedik rájuk, amiért az emberek a felelősek.

Minden évben nagyjából 25 000 000 madár pusztul el Európában az illegális madármészárlásoknak köszönhetően. Nem elég, hogy a kedvelt és védelmet élvező madárfajokat sem kíméli az élőhelyek eltűnése és a klímaváltozás, állománycsökkenésükhöz még a válogatás nélküli lelövés, csapdázás vagy megmérgezés is hozzájárul.

A nagyszabású nemzetközi kampányhoz az MME azért csatlakozott, mert a hét kiemelt faj, „A hős hetes”, legtöbbje hazánkban is előfordul, ezért a vonulás során az őket érő negatív emberi hatások a hazai állományokat is kedvezőtlenül befolyásolhatják.

Vándorúton a dögkeselyű

A dögkeselyűk elindulnak őszi vonulásukra Bulgáriából, hogy a telet valahol Afrikában töltsék. Kövessétek velünk a #VeszélyesVándorlás során. http://bit.ly/2zVDuAL#aHősHetes #VándorútON #FlightForSurvival

Közzétette: MME – Magyar Madártani Egyesület – 2019. szeptember 6., péntek

Ha követed a #aHősHetest, megtudhatod mi történik a fehér gólyákkal Libanonban, a parlagi sasokkal a Kárpát-medencében, a vadgerlékkel Görögországban, a fürjjel Egyiptomban, a darázsölyvvel (és énekesmadarak millióival) Olaszországban, a barátposzátával, az egyik közkedvelt nyaralóhelyen, Cipruson és a dögkeselyűvel Bulgáriában.

Minden országban a BirdLife helyi partnereivel dolgoznak közösen azzal a célkitűzéssel, hogy az ő munkájukat is segítve érjenek el közös eredményeket.

A magyar kampány oldal ide kattintva érhető el, itt megismerkedhetünk a #a HősHetessel részletesen, ha pedig a nemzetközi kampány oldal érdekel, akkor flightforsurvival.org.

Hajrá, Hős Hetes!