Újra felbukkant az uráli bagoly Biharugrán – fotó

0
293 megtekintés
Uráli bagoly (Strix uralensis) - Kép: wikimedia.org
Swing Szerelem Szulák
Az uráli bagoly a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén ritkán megfigyelhető bagolyfaj. Néha feltűnik ugyan egy-egy példány errefelé, de költésre utaló jeleket még nem tapasztaltak – írja a nemzeti park. De úgy tűnik van egy kitartó példány, aki most az Igazgatóság kertjében tette tiszteletét. 

Érdekes módon a KMNPI biharugrai területi irodájának kertjében, a Janka-lakban több alkalommal is megjelent már. Legutóbb 2022. április 6-án sikerült megfigyelni és lefotózni egy példányt, amely éppen fényes nappal egy balkáni gerlét zsákmányolt. A napszak és a zsákmány is érdekes, mert a szakirodalom szerint az uráli bagoly madarakat ritkábban zsákmányol, leginkább különböző rágcsálókat, cickányokat fogyaszt.

Az uráli bagoly, nevéhez méltóan elsősorban Oroszország területén terjedt el, európai állománya főként a Kárpátok vonulatára és az észak-balkáni hegységekre terjed ki. Magyarországon először 1962-ben volt bizonyított költése, és 1983-tól számítjuk rendszeres fészkelőnek, azóta a költőpárok száma növekvő tendenciát mutat. Jelenleg 130-280 pár közé tehető a hazai területen költő uráli baglyok száma. Elsősorban a Kárpátok déli vonulatának tekinthető Északi-középhegységben fordul elő, az Aggteleki-karszt, a Zempléni-hegység, a Bükk és a Mátra képezi fő költőterületét.

Helló, megjöttem…madarat is hoztam! Fotó: Biró István – KMNP

Érdekesség, hogy Biharugrán az elmúlt tél folyamán több bejelentés is érkezett uráli bagoly magányos előfordulásáról. Elsősorban a holt Sebes-Körös Biharugrát átszelő szakaszán, a házak befásodott kertjeiben bukkant fel. Feltételezhető, hogy ugyanarról a példányról van szó, amely most az Igazgatóság irodájánál is megjelent.

A Janka-lak kertjében legutóbb 2020. március végén figyelheték meg ezt a nagytestű bagolyfajt, amely szokatlanul hosszú farka alapján könnyen megkülönböztethető a többi bagolyfajtól.