Új lakó költözött a Szinevéri Medverezervátumba

0
307 megtekintés
Képünk illusztráció - barnamedve (Ursus arctos arctos) - Kép: Pixabay
Swing Szerelem Szulák
Gyurit a 18 éves barna medvét hétfőn szállították a Szinevéri Nemzeti Park területén működő rehabilitációs központba – írja a Mukachevo.net beszámolójára hivatkozva a karpathir.com

A Szinevéri Nemzeti Parkban található Ukrajna egyetlen medverezervátuma. Az 1989-ben állami védelem alá helyezett unikális terület egyike az ország első nemzeti parkjainak. A 43 ezer hektáros park nagyobb részét fenyvesek és bükkerdők borítják, amelyek felkerültek az UNESCO világörökség listájára. A barnamedvék számára kijelölt 12 hektáros menedékhelyet 2011-ben hozták létre.

Jaroszlav Bundzja, a rezervátum vezetőjének elmondása szerint a medvét a Kárpátaljával szomszédos Ivano-Frankivszk megyében egy Bajka nevű szabadidőközpontban mostoha körülmények között tartották tulajdonosai, ezért kobozták el a hatóságok. Gyuri, egy szűk ketrecben tengette mindennapjait. A mackó kárpátaljai elhelyezéséről az igazságügyi minisztérium végrehajtási eljárásban döntött.

Kép: karpathir.com

Gyuri meglehetősen termetes, 500-600 kilót nyomhat így komoly kihívást jelentett Kárpátaljára szállítani. A medve jól viselte az utazást, egyelőre karanténban tartják, megfigyelés alatt áll. Egy hosszabb összeszoktatási folyamatot követően – remélhetőleg – beilleszkedik a többiek közé, jelenleg több mint 30 lakója van a medveotthonnak.

A Szinevéri Természeti Nemzeti Park az Ukrán-Kárpátok középső részén található, a Talabor (Tereblja) és a Nagyág (Rika) folyók felső folyásánál a Délnyugati-Gorgánok területén.

Szinevéri Nemzeti Park, Kárpátalja, Ukrajna – Kép: wikipedia.org

1989-ben jött létre egy 404 000 hektáros területen, melynek 58000 hektáros része természetvédelmi terület. Az itt található fenyvesek és bükkösök gazdagok erdei gyümölcsökben, mogyoróban és gombákban különösen a nyári és őszi időszakban. Egyik különlegessége a parknak a Hluhnya botanikai rezervátum, melynek 23 hektáros területén a Gorgánok legmagasabban fekvő tőzegmocsara húzódik. Gazdag állatvilágára jellemzően élnek itt barnamedvék, farkasok, vaddisznók, vidrák, borzok, hermelinek, de találkozhatunk szarvasokkal, hegyi kecskékkel és mókusokkal is. A hegyi patakokban pisztrángok, fogasok, stb. élnek.

A park létrehozásának fő célja az emberi tevékenység által még kevéssé átformált tájak, illetve az itt található ritka növénytársulások megőrzése volt. Fontos cél volt továbbá a terület sokféle rekreációs erőforrásának ésszerű felhasználása, valamint a régió ökológiai egyensúlyának fenntartása.

A park területén több ásványvízforrás is található, gyakori a népi faszobrászat értékes emlékei, valamint a gazdag történelmi és kulturális emlékek is.