Tudod kik dalolnak nekünk kora tavasszal?

0
13 774 megtekintés
Széncinege - Kép: Nagy Károly - mme.hu
Swing Szerelem Szulák
A tavasz, bár próbálták megállítani, feltartóztathatatlanul itt van már a kapuban. Lassan ébredezik a természet, megérkeznek vonuló madaraink, élettel telik meg a puszta, az erdő, a tópart. Hétről-hétre egyre több madárdalban gyönyörködhetünk a kertben, a városok utcáin vagy a kirándulásink során. De kik is csicseregnek nekünk ilyenkor?

Az erdeiprogramok.hu összegyűjtötte a legjellegzetesebb dalolókat a kora tavaszi időszakból:

Széncinege – Kép: elovilag.turaoldal.hu

Az első madár hangját nyilván nem kell bemutatni, hiszen a “nyitnikék” teljesen összeforrt a kora tavasszal. Ahogy a hóvirág, úgy ez a madárdal is egyet jelent a tél végével. Ennek egyik oka, hogy tényleg bárhol hallhatjuk a madáretetők egyik kedvenc madarát, a széncinegét.

A széncinege mellett a feketerigó dala is mindenki által jól ismert. Kora reggel és az esti órákban a hímek trillája csodálatos.

Fekete rigó – Kép: Varázslatos Természet

A 2017-es év madara volt a tengelic, őt szintén lehet hallani már kora tavasszal.

Tengelic – Kép: videkfigyelo.hu

Vonuló madaraink egyik első képviselője minden évben a seregély, amely jellegzetesen, nagy csapatokban repül, éréskor ellepi a cseresznyefákat, a szőlőket. A tavasz egyik hírnökeként már februárban dalolhatnak a haza érkező egyedek, és a sárgarigó “huncut a bíró” strófáját is szívesen kiálltja a nagyvilágba, amivel már a csodálatos májusi napokat is megeleveníti.

Seregély tavaszi nászruhában – Kép: flickr.com

Mezei séták során már egészen korán hallani lehet a mezei pacsirták csacsogását, amely szintén az elsők közé tartozik. Aki jellegzetes énekét egyszer hallja, többé nem felejti.

Mezei pacsirta – Kép: Andrew Parkinson

zöldike “zsírozása” a téli hónapokhoz is hozzá tartozik, ahol a madáretetőt rendszeresen látogatja, ott tavasszal dallal hálálja meg a gondoskodást.

Zöldike – Kép: wikimedia.org

Az erdőben sétálva lassan hallható már a citromsármány és a sordély jellegzetes hangja is, amelyek nélkül nincsen erdei kirándulás.

Citromsármány – Kép: Lóki Csaba

Sordély – a gyurgyalag ugyan megpróbálja elnyomni, de azért hallani:

Sordély – Kép: birdphotography.hu

Természetesen további madarak hangját is lehet már hallani kora tavasszal a gazdag magyar erdőkben és mezőkön. Érdemes kirándulni és sétálni menni ilyenkor a természetbe, a szerencsések pedig csak kiállnak az udvarukra és élvezik a tavaszi zűrzavart.

Forrás: erdeiprogramok.hu