Tiltólistás ételek háziállatoknak

0
1 072 megtekintés
Fotó: Pixabay
Swing Szerelem Szulák
A felelős állattartás egyik alapszabálya, hogy a választott állat szükségleteit, táplálását még a magunkhoz vétel előtt alaposan átgondoljuk. Ha nem is szándékosan, de néha a legnagyobb jó szándék mellett is kockára tesszük házi kedvenceink egészségét.

Ki ne szeretné kedvencét olykor-olykor egy finom falattal kényeztetni? Mégis érdemes abba belegondolni, hogy az ember számára ínycsiklandó falat háziállatunk számára akár veszélyes is lehet. Olasz tudósok frissen megjelent tanulmányukban megállapították, milyen ételek okoztak kutyák és macskák számára több ízben is mérgezést: a csokoládé vagy csokoládé alapú élelmiszerek, a makadámdiót vagy édesítőszert tartalmazó finomságok sajnos túl sok áldozatot szedtek már a kedvencek körében.

Ezek közül a csokoládé már régóta ismert méreg a kutyák körében, míg a szőlőről korábban nem gondolták volna, hogy problémát okozhat. A kutyák az ételmérgezés szempontjából sokkal veszélyeztetettebbek, mint a macskák, mivel előbbiek szinte bármit képesek azonnal megenni, amint az orruk elé kerül, míg a cicák többnyire válogatósabbak.

Fotó: Pixabay

Csokoládé és kávé

A kakaóbab származékok sajnos nagyon gyakran okoznak mérgezést kedvenceinknek: az enyhe esetektől akár a rohamig, súlyos esetben pedig a halálig is vezethet fogyasztásuk. A statisztikák szerint különösen gyakoriak a csokoládémérgezések ünnepek idején, hiszen ilyenkor több édességet tartanak (és fogyasztanak) az emberek otthon.

A csokoládéban két mérgező anyag is található a Teobromin és a Koffein , amelyek a sejtműködést károsítják és így a központi idegrendszerre és a szívizmokra is rossz hatással vannak. Minél sötétebb a csokoládé, annál több teobromint tartalmaz, így akár már egy apró kocka is mérgezést okozhat.

A mérgezés első tünetei többnyire 2-4 óra múlva, egyebek mellett nyugtalansággal, erős szomjúsággal, inkontinenciával és hányással jelentkeznek. Ha időben kap kezelést az állat, jó eséllyel túlélheti a mérgezést.

Xilit

A második leggyakoribb méreganyag, ami a legtöbb otthonban megtalálható. Kevesen tudják, hogy az élelmiszereken kívül a fogkrémekben is előfordul. Fogyasztásával inzulintermelésre serkenti a hasnyálmirigyet, ami drasztikus vércukorszint csökkenést eredményez. A tünetek a mérgezést követő 30-60 percben jelentkeznek, hányás, letargia formájában, esetleg a mozgáskoordináció hiányával.

Olíva és hagymafélék

A bennük lévő organo-szulfátok komoly változást képesek előidézni az állatok vérében. A kutyák és macskák szervezetébe többnyire véletlenül kerül be és időnként a mérgezés tünetmentesen zajlik le. Ha vannak tünetek, azok többnyire néhány napon belül jelentkeznek hányás, hasmenés, bélfájdalom vagy étvágytalanság képében.

Alkohol

Sokaknak biztosan meg se fordulna a fejükben, hogy egy rothadt almára, mint alkoholforrásra gondoljanak, pedig az állatok szervezetébe e meglepő forrásból is bejuthat az alkohol véletlenül. Az állatokban az etanol rendkívül gyorsan felszívódik, eléri az agyat és olyan tüneteket okoz, mint a depresszió, a letargia, a láz vagy a mozgáskoordináció hiánya. Előfordul, hogy a kutya kómába esik és rendkívül lelassul a légzése. Szerencsére megfelelő gondoskodás mellett az állatok gyorsan felépülnek a mérgezésből.

Szőlő

Fotó: Pixabay

Mind nyersen, mind szárított formában veszélyes az állatokra, mert bár egyes állatok másképp reagálnak rá, gyakran okoz veseelégtelenséget. A reakciók annyira különbözőek lehetnek, hogy egyes esetekben a kutya közel egy kiló szőlő elfogyasztása után sem mutatott tüneteket, míg egy másik egy maréktól is életét vesztette.

Komló

A sör egyik legfőbb alapanyaga nagyon veszélyes az állatokra. A benne lévő gyanták, illóolajok és a tanninok olyan tüneteket okozhatnak, mint a szorongás, felgyorsult szívverés, hányás, has fájdalom. A tünetek néhány órával a mérgezés után jelentkeznek, akár az állat halálát is okozhatja, ha nem kezelik megfelelően.

Makadámdió

Pontosan nem tudni, mekkora mennyiségtől, de az biztos, hogy már egészen kis adagban is mérgező lehet a kutyák számára a makadámdió. A fogyasztás után 12 órával jelentkező tünetek között lehet a levertség, gyengeség, hányás, mozgásképtelenség, remegés és a láz. Szerencsére, bár a tünetek ijesztőek, eddig még nem érkezett jelentés arról, hogy egy állat belehalt volna a makadámdió-mérgezésbe, de ha bármelyik eset eleve meglévő egészségügyi problémákkal társul, akkor sajnos végzetes is lehet egy-egy habzsolás a nem megfelelő ételből.

hazipatika.com

(ViaZs)