Megvan ki lesz a nádasok nagykövete: A barkóscinege lesz 2023-ban az év madara

0
409 megtekintés
Barkóscinege (Panurus biarmicus) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) június végén hirdette  meg az év madara szavazást a 2023-as évre. Ezúttal a nádasok nagykövetei – barkóscinege, függőcinege és a nádirigó – voltak a középpontban, rájuk lehetett szavazni június 25-ig. 

A voksolás lezárultával az MME a közösségi oldalán tette közzé az eredményt, mely szerint 2023-ban az év madara a barkóscinege lesz.

A kampány egyébként a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. A klímaváltozás, a vizes élőhelyeket és különösen ezek parti zónáit érintő építkezések okozta nádascsökkenés éppen ezért hatalmas eurázsiai madártömegeket veszélyeztethet a Földközi-tenger térségében és Afrikában egyaránt.

Barkóscinege (Panurus biarmicus) – Fotó: Flickr

A barkóscinege (Panurus biarmicus), hazánk nagyobb kiterjedésű nádas-gyékényes vizes élőhelyein: természetes és mesterséges tavakon, mocsarakban, holtágakban általánosan elterjedt, helyenként gyakori. Társas viselkedésű, állandó madarunk.

Barkóscinege (Panurus biarmicus) tojó – Fotó: Flickr

Télen is a nádasokban figyelhető meg, ahol kisebb-nagyobb csapatokban a nád magját fogyasztja. Tavasszal és nyáron rovarokkal, apró csigákkal és pókokkal táplálkozik.

Barkóscinege (Panurus biarmicus) – Fotó: Flickr

Hazai fészkelő állománya 5 400-6 300 párra tehető. Védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Korábban a témában:

Barkóscinege, Függőcinege vagy a Nádirigó? – Szavazz te is az Év madarára!