Elképesztő összegért árvereztek el egy dinoszauruszcsontvázat

0
119 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Több mint hatmillió dollárért (2,4 milliárd forintért) kelt el a teljes csontváza egy gorgoszaurusznak. Egy két lábon járó húsevő dinoszaurusz volt, a Tyrannosaurus rex 77 millió évvel ezelőtt kihalt távoli rokona.

A 6,069 millió dolláros leütési ár az egyik legmagasabb, amelyet valaha egy dinócsontvázért fizettek – közölte a New York-i aukciót szervező Sotheby’s. Az eladási ár mindazonáltal jóval elmarad attól a 31,8 millió dollártól, amelyet egy T-rexért fizettek 2020-ban, ugyancsak New Yorkban.-irja a hirado.hu

A csaknem három méter magas és 6,7 méter hosszú gorgoszauruszt (“ádáz gyík”) 2018-ban fedezték fel az amerikai Montana államban, a Judith River-formációban, és eddig is magántulajdonban volt. Az aukciósház 5 és 8 millió dollár közé becsülte a leütési árat.

Az árverést hirdetve a Sotheby’s hangoztatta a csontváz nagyon jó állapotát és azt, hogy csaknem az összes eddig felfedezett gorgoszauruszcsontváz múzeumok tulajdonában van, és ez volt az első, piacra került példány.

A gorgoszaurusz felnőttkori tömege meghaladta az egy tonnát; állcsontjaiban több tucatnyi nagy, éles fog sorakozott, kétujjú mellső lábai pedig aránylag kicsik voltak.

A Jurassic Park velociraptorát megihlető Deinonychus antirrhopus egy csontvázát a becsült összeg duplájáért, 12,4 millió dollárért – a második legmagasabb áron – vásárolt meg egy ázsiai vevő a Christie’s májusi New York-i árverésen.

A dinoszauruszcsontvázak virágzó piaca elkeseríti a paleontológusokat, akik kutatási lehetőségeik beszűkülésétől tartanak azáltal, hogy a maradványok magántulajdonba kerülnek.

Kiemelt kép: illusztráció/pixabay