Augusztus végén afrikai telelőhelyeire indul a nádirigó

0
154 megtekintés
Nádirigó (Acrocephalus arundinaceus) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
A vízparti nádasok jól ismert dalnokát, a nádirigót késő tavasszal, kora nyáron sokfelé hallhatjuk a Körös-Maros Nemzeti Park vizes élőhelyein, bár már nem sokáig, augusztus végén Afrikába indulnak, hogy elfoglalják telelőhelyeiket – írja a nemzeti park

Ez a jellegzetes, vérpezsdítő ének sok ember számára ismerős lehet, hiszen a madár nem ragaszkodik az összefüggő, nagy nádasokhoz, mocsarakhoz, hanem szinte mindenütt alkalmas költőhelyet talál, ahol szélesebb, jelentősebb nádfoltok, nádasok vannak. Akár városi tavacskák nádasaiban, csatornák mentén is szívesen választ élőhelyet vagy halastavak, horgásztavak nádszegélyében.

Fotó: Biró István – KMNP

A nádirigó vizes területeken a kakukk egyik leggyakoribb gazdamadara. Ez leginkább fás területek közelében fordul elő, ahonnan a kakukk könnyen felméri, mely fészkekbe csempészi majd a tojásait. Vizsgálatok szerint bizonyos területeken a nádirigó fészkek több mint felében neveltek kakukkfiókát a szülők.

Kedves madarunk korán, már augusztus végén afrikai telelőhelyeire indul, és csak áprilisban láthatjuk, hallhatjuk ismét.

(ViaZs)