A nap képén egy remek pillanatban elkapott őszapó Pomáz környékén

0
293 megtekintés
A nap képe: Őszapó (Aegithalos) a Pest megyei Pomáz környékén - Fotó: MTI/Kovács Attila
Swing Szerelem Szulák
A kertjeinkben is megforduló madarak közül az egyik legaranyosabb apró kis tollas, az őszapó. Aki rendszeresen etet madarat, csapatosan találkozhat vele télen, amint lelkesen csipegetik a cinkegolyókat, a kerti cinkéink legnagyobb bánatára. A remek képet az MTI fotósa, Kovács Attila lőtte Pomáz környékén. 

Őszapót látni, mindig csodás élmény, szinte azonnal a lelkes madárfigyelők szívébe zárja magát picurka mérete és fehér-fekete kabátkája, ami időnként hófehér is lehet. Mindössze 14 centiméteres kis madár. Az őszapó (Aegithalos) a verébalakúak (Passeriformes) rendjében az őszapófélék (Aegithalidae) családjának névadó neme ez egyes szerzők szerint 5–20 fajjal, számos alfajjal.

A kis őszapó csaknem egész Európában, valamint Ázsia nagy részén megtalálható. Erdőkben, bokrosokban, árterekben, parkokban, lakott területeken egyaránt találkozhatunk vele. A teljesen fátlan, nagy kiterjedésű pusztákat és mezőgazdasági területeket elkerüli.

Őszapó (Aegithalos) a Pest megyei Pomáz környékén – Fotó: MTI/Kovács Attila

Évente csak egyszer költ, de annak meghiúsulása esetén pótköltéssel próbálkozik. Fészke teljesen zárt, csak egy kis, tollakkal fedett nyílás vezet a belsejébe. A párok közösen építik a fészket, melyhez mohát, zuzmót, pókfonalat, birkagyapjút, valamint tollakat használnak fel. Ha a költés többször is meghiúsul, akkor a párok besegítenek más, közelben található őszapópár fiókáik felnevelésébe – írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Hazánkban mindenütt elterjedt. Társas madár, a fiókák kirepülését követően mindig csapatban mozog. A hím és a tojó hasonló, a kirepülő fiatalok homloka és fejoldala sötét. Tavasztól rovarokkal, pókokkal táplálkozik, ősztől pedig fokozatosan áttér a növényi táplálékra. Állandó madár, télen alkalmilag az etetők közelében is feltűnik.