Gyönyörű látogató ugrott be Cserebökénybe

0
2 megtekintés
Kígyászölyv (Circaetus gallicus) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Szeptember elején, a Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületén egy szépséges kígyászölyvet figyeltek meg. Ez a ragadozó madár meglehetősen ritka vendég arrefelé – olvasható a nemzeti park közleményében.

A kígyászölyv hazánk ritka költőfaja, elsősorban a középhegységeinkben költ, de néhány pár a Kiskunságban is megtelepedett. A dél-alföldi pusztákon a költési időszak után kóborló, majd augusztus második felétől szeptember végéig vonuló példányokkal találkozhatunk.

A kígyászölyv táplálékspecialista, főként kígyókkal és más hüllőkkel, esetenként kisemlősökkel táplálkozik. A vonulás időszakában – megfelelő táplálkozási terület esetén -, ugyanazokon a kiülőfákon találhatjuk meg.

A Cserebökényi pusztákon 2008-ban, június közepétől szeptember közepéig rendszeresen megfigyeltek egy példányt. Ezt követően 2018-ig évente látták. Az utóbbi hat évben csak két előfordulása volt ismert. Természetesen a vonuló kígyászölyvek átrepülhettek Cserebökény felett, akár le is szállhattak egy kis időre, a speciális táplálékigényük miatt azonban tartósan nem maradtak.

Kígyászölyv (Circaetus gallicus) – Fotó: Őze Péter – KMNP

Az idén szeptember 4-én megfigyelt fiatal madár egy öntözőcsatorna partján került szem elé. Egy száraz fa csúcsán ült, majd a közeli puszta felett forgolódott, később pedig visszatért egy kiülőpontra.