Váratlan vendég: Lilebíbic a Böddi-széken

0
137 megtekintés
Lilebíbic (Vanellus gregarius) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Ritkán látott faj, egy lilebíbic bukkant fel a Böddi-széken október 9-én, ahol az elmúlt napok esőzéseinek a hatására ismét megjelent a víz a kiszáradt mederben – írja a Kiskunsági Nemzeti Park

Mint írják, ez a faj a közép-ázsiai és délnyugat-szibériai száraz sztyeppéken fészkel, a telet Indiában, Szíriában, Irakban vagy Északkelet-Afrikában tölti. Időnként előfordul, hogy egy-egy példány bíbiccsapatokhoz verődve ennyire nyugatra sodródik és hazánkban is megjelenik.

Erre a példányra is bíbicek társaságában figyelt fel a megtaláló, Práger Csaba. A fajnak ez az idei második észlelése nálunk.

Bíbic (Vanellus vanellus) – Fotó: Flickr
Bíbic (Vanellus vanellus) – Fotó: Flickr

Viselkedése és testfelépítése a bíbicéhez hasonló, de valamivel kisebb és hosszabb lábú. A széles, fehér szemöldöksáv, a fekete láb és felsőszárnyának háromszínű mintázata könnyen megkülönböztethetővé teszi a bíbictől.

Lilebíbic (Vanellus gregarius) – Fotó: Flickr

A lilebíbic állománya csökkenőben van a költőhelyén, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján is szerepel, mint Európában súlyosan veszélyeztetett faj. Ezért is fontos, hogy vonulása közben biztosítva legyenek számára a megfelelő pihenő- és táplálkozóhelyek.

Magyarországon fokozottan védett, eszmei értéke 500 000 Ft.