Új dinoszauruszfajt azonosítottak régi maradványokból

0
182 megtekintés
Az újravizsgált koponya - Kép: Natural History Museum - Kimberley Chapelle - phys.org
Swing Szerelem Szulák
Új dinoszauruszfajt azonosítottak brit és dél-afrikai kutatók egy több mint 40 éve Dél-Afrikában talált fosszília alapján.

A maradványokra 1978-ban bukkantak és azóta a johannesburgi Witwatersrand Egyetem gyűjteményében őrizték. Akkor a kutatók úgy vélték, hogy a korai jura időszakban élt massospondylus maradványait találták meg,

ám a csontok és a koponya újabb vizsgálatából kiderült, hogy egy teljesen új fajról van szó

– adta hírül a Phys.org tudományos ismeretterjesztő hírportál.

A PeerJ. című tudományos folyóiratban bemutatott tanulmány szerint a Ngwevu intloko – szürke koponya – nevű lelet a sauropodomorpha (gyíláb formák) alrendjébe tartozó új faj és egy teljesen új nemet takar.

Massospondylus, a dinók egyik legelső neme, úgy tűnik több alfaja is létezett az újra vizsgált lelet alapján – Kép: wikimedia.org

Az állat három méter hosszú, izmos testalkatú, két lábon járt és hosszú nyakú lehetett kicsiny fejjel, növényeket és kisebb állatokat fogyasztott. Valamikor 200 millió éve élt, a földtörténeti triász és jura időszak között, amikor jóval összetettebb ökoszisztémák uralták a bolygót.

A massospondylus a dinoszauroszok egyik legelső neme, amely a jura időszak kezdetén élt. Dél-Afrikában rendszeresen találtak maradványait, a sauropodomorpha alrendbe tartoznak, és a sauropodák elődjeink tartják őket.

A kutatók most elkezdik megvizsgálni az eddig a massospondylusnak vélt fosszíliákat, mondván annak az eddig feltételezettnél több faja is létezhet.

A felfedezés segítheti a kutatókat abban hogy jobban megértsék a triász és a jura közötti átmenetet.