Tiszavirágzás: a Körösökön már ezrével rajzanak a kérészek

0
877 megtekintés
Képünk illusztráció - Fotó: nlc.hu
Swing Szerelem Szulák
A Körös-Maros Nemzeti Parkban kanyargó folyókon már megkezdődött a tiszavirágzás. A meleg időjárással nemcsak a nyaralás ideje jön el, hanem egy rovarfaj tömeges megjelenéséé is. No, nem a szúnyogokra gondolunk, hanem az alföldi folyók nyári jellegzetességére, a tiszavirágzásra. Ez a rovarfaj mára már jócskán megfogyatkozott, térségünkben csak a Tiszán, a Maroson és a Körösökön repül rendszeresen – írja a nemzeti park a weboldalán.

Azt, hogy mikor láthatjuk tömegesen a víz felszínén a tiszavirágot, számos tényező befolyásolja: a víz tisztasága és iszapanyag tartalma, az időjárás kedvező alakulása, főleg a kevésbé szeles, napsütéses idő, és a vízhőmérséklet. A Körösökön a repülés általában hamarabb zajlik, mint a Tiszán.

Már el is kezdődött: napok óta kisebb, néhány tíz vagy néhány száz egyedes megjelenéseket láthattunk,

de Gyomaendrőd fölött már ezres mennyiséget is megfigyeltek.

Képünk illusztráció – Tiszavirágzás – Fotó: Szél Antal István – kmnp.hu

Kíváncsian várjuk, hogy mit hoznak az elkövetkezendő napok: tömeges virágzást vagy visszafogott rajzást. Ha figyelembe vesszük, hogy a kérész 3 éves életciklusban fejlődik, úgy elmondhatjuk, hogy a 2018-as rajzás nem volt kiemelkedő, ezért az ideitől sem várhatunk nagy mennyiséget. A rajzás, mely az alkonyi időszak előtt a leglátványosabb, több pontról is jól megfigyelhető. Ilyen pontok a köröstarcsai, a körösladányi és a gyomai közúti híd környezete, mely lehetővé teszi e kis rovarok közeli megszemlélését, miközben élik a meglehetősen rövid „kérész” életüket.

Nézzük meg minden évben ezt a látványosságot, mert akit megragad a szépsége, az visszajár évről-évre a folyópartokra, hiszen a tiszavirágzás hozzátartozik a nyár hangulatához!