SMA-val élő gyerekek alkotásaiból nyílt kiállítás az Állatkertben

0
166 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

OKtóber 8. és december 6. között különleges kiállítást láthattok a Fővárosi Állatkert a Varázshegyet és az Emberszabásúak Házát összekötő fedett folyosóján. Az alkotásokat SMA-val, azaz gerinc eredetű izomsorvadással élő gyerekek készítették a „Nincs lehetetlen” címmel meghirdetett alkotói pályázatra.

A Fővárosi Állatkert sokféle érdekes művészeti kiállítást tartott már. Volt, hogy híres művészek munkáit lehetett megtekinteni, volt, hogy alkotókedvű, zsírkrétát és festéket szívesen használó elefántok és orangutánok munkáit állították ki. A most megnyíló tárlat és az alkotók azonban különösen kedvesek az intézménynek, hiszen a rajzokat SMA-val élő gyerekek készítették.

Még augusztusban történt, hogy az SMA hónap alkalmából az SMA Izomsorvadásos Betegek Magyarországi Egyesülete rajzpályázatot hirdetett a betegséggel kezelt gyermekek és fiatal felnőttek körében “Mutasd meg SMA-Fu-nak, hogy nincs lehetetlen” címmel. Szándékuk az volt, hogy ráirányítsák a figyelmet erre a ritka betegségre, valamint arra, hogy a betegek nap mint nap emberfeletti teljesítményt nyújtanak és ennek ellenére kreativitásuk határtalan. A rajzpályázat arca SMA-Fu, a panda, aki nem ismer lehetetlent és rajong az új ötletekért. SMA-Fu arra kérte a pályázatra jelentkezőket, hogy rajzoljanak le valamilyen új dolgot. A pályázatra 15 pályamunka érkezett, amelyeket elsőként a budapesti állatkertben láthat a nagyközönség. Az október 8.án megnyílt tárlatot december 6-ig lehet megtekinteni a gorillák szomszédságában, az Emberszabású Majmok Házát a Varázsheggyel összekötő fedett folyosón.

Az alkotások bemutatják, hogy az SMA-val élők fantáziájának a betegség, a mozgás nehezítettsége sem szabhat határt. A rajzokat nézve biztosan mindenki elgondolkodik akár a saját életéről, a társadalom feladatairól, de arról is, hogy az alkotás maga milyen örömet okozhatott a készítőknek. S a kiállítás maga arra is nagyszerű alkalmat kínál, hogy felhívja a közvélemény figyelmét az SMA-val élő emberekre, gyermekekre.

Forrás: zoobudapest