Mindenhol juh – Kilencszáz cigája és racka juh telel már Kardoskúton

0
416 megtekintés
Mindenhol juh - Fotó: Palcsek István Szilárd - KMNP
Swing Szerelem Szulák
Több mint 300 racka és majdnem kétszer annyi cigája juh kezdte meg a telelést a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság kardoskúti Sóstói Állattartótelepén – írja weboldalán a nemzeti park.

A vemhes racka és cigája anyák most még vegyesen, együtt vannak. A fiatal, idei jerke bárányokat a közelmúltban külön falkába válogatták le. A legeltetést az ősszel fokozatosan hagyták abba. Jelenleg a nyáron betakarított lucerna- és gyepszénával etetjük őket.

A teleltetés három hagyományos, nádfedeles, jól szellőző, két végén nyitott, mélyalmozott hodályban zajlik. Mindig ügyelünk arra, hogy az alom száraz legyen. A hőmérséklet a nádfedélnek és a mélyalomnak köszönhetően nem süllyed 8-10 fok alá. A cigájáknál fontos az ellési időszakban az emberi jelenlét, nagyon oda kell figyelni a bárányokra, egyebek mellett például arra is, hogy mindig a kellő időben szopjanak.

A téli szállás – Fotó: Palcsek István Szilárd – KMNP

A juhhodályokban már megkezdődött a készülődés a téli elletéshez. A cigáják ellenek korábban, náluk már január végén világra jönnek az első bárányok, de az ellések zöme majd februárban zajlik. A borjakat a szoptatási időszakban fokozatosan szoktatjuk hozzá a szilárd takarmányhoz. A szürkemarhákhoz hasonlóan a juhoknak is folyamatosan biztosítják nyalósót.

Kukucs – Fotó: Palcsek István Szilárd – KMNP

Az anyák és a bárányok egész télen együtt maradnak. Tavasszal a kosbárányokat leválogatják, míg a jerkék az anyákkal közös nyájban mennek ki a legelőkre.