Megváltoztatta a 13 éves Emma életét GoFree, Európa első gluténjelző segítő kutyája

0
715 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A 13 éves Emma súlyosan gluténérzékeny: azonnal rosszul lesz, ha nem tartja vasfegyelmet igénylő diétáját, ami sok felnőttön is kifogna. Betegsége miatt korábban kimaradt a szülinapi gyerekzsúrokból és közös sütizésekből, így alig akadt barátja. Amióta azonban GoFree, Európa első gluténjelző segítőkutyája betoppant az életébe, minden megváltozott. A szuperérzékeny orrú négylábú mindenhová követi a kislányt, őrangyalként vigyáz az egészségére, és még a gyerekekkel való barátkozásban is segíti.

Étel: ellenség vagy jóbarát?

A gluténérzékenységre sokan legyintenek, és divathóbortnak, nem létező problémának bélyegzik. Ha viszont valaki látott már egy ártatlan gyereket szenvedni csak azért, mert véletlenül gluténtartalmú ételt evett, akkor azonnal megváltozik a véleménye. Ilyen gyermek a 13 éves Emma is, aki súlyos cöliákiával él, vagyis a szervezete a bizonyos gabonákban megtalálható glutén minimális mennyiségét sem tolerálja. Ő még a hivatalosan gluténmentes élelmiszerekben sem bízhat. Ha egy étel 1 kg-ja kevesebb, mint 20 mg glutént tartalmaz, az már gluténmentesnek minősül – de a kislány már ilyen kis adagra is súlyos rosszulléttel reagál.

Gofree pacsit ad a lyukacsos tetejű élelmiszertartóra, ha glutént szimatol

 

Egy gondos anyuka zseniális ötlete: a gluténjelző kutya

Mit tehet egy gluténnérzékeny gyerek aggódó anyukája – azon túl, hogy minden veszélyes ételt száműz otthonról, de még a környékről is? Emma anyukájának, Nórának egészen korszakalkotó ötlete támadt. NEO Magyar Segítőkutya Egyesület önkénteseként régóta foglalkozik segítőkutyákkal, akik fogyatékossággal élő emberek hű társai, és tulajdonképpen helyettük látnak, hallanak és mozognak. Sőt: Emma testvére autizmussal él, és neki is van segítőkutyája. Így felmerült Nórában, hogy ezek között a csodálatos képességű négylábúak között talán akad olyan, aki épp az ő kislányán tudna segíteni.

Az ötletet tettek követték: rengeteg kutatás és telefonálás után kiderült, hogy Amerikában valóban léteznek gluténjelző kutyák, akik a legkisebb mennyiségben is képesek kiszagolni az ételekben megbújó alattomos összetevőt. Mivel azonban Európában még sosem volt ilyen kutya, Nóra gondolt egy merészet: kiválasztott egy tündéri, menhelyen élő kutyust, GoFree-t, majd a NEO és egy külföldi kiképző segítségével kiképezte ő maga gluténjelzőnek kislánya mellé.

GoFree, az őrangyal: figyelmeztet a veszélyre és segít barátkozni

GoFree-nak azóta is csodájára jár mindenki. Egyrészt azért, mert ő Európa első gluténjelző kutyája, aki valóban teljes biztonsággal jelzi a glutén jelenlétét az ételekben. A kiképzés során megtanulta, hogy a mancsával érintse meg a szennyezett ételt tartalmazó üveget, így Emma vendégségben ma már mindig tudja, mit ehet és mit nem. Másrészt pedig a kutyus tudása, kedvessége és odaadása azonnal beszédtéma lesz, ahol csak felbukkan: ez pedig azzal jár, hogy Emma könnyebben tud kommunikálni és kis barátokat szerezni, amikor mellette van hűséges négylábú társa.

Forrás: segitokutya.net

Képek: segitokutya.net