Megszületett a kiselefánt a Fővárosi Állatkertben-videó

0
464 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Harmadszorra is anyuka lett Angele, a huszadik életévében járó elefánt anyuka: szombat hajnalban egy életerős kiselefántot hozott a világra. A „szülőszoba” éjjellátó kamerái segítségével a születés pillanatait is meg tudjuk mutatni. Bár úgy tűnik, mintha Angele első dolga az lett volna, hogy megrugdossa az újszülöttet, ez a viselkedés az elefántoknál természetes: így segítenek abban, hogy a kicsi kiszabaduljon a magzatburokból.

Szombaton – azaz április 24-én – hajnalban megszületett a várva várt kiselefánt. A szakemberek számításai szerint az ellést tavaszra, éspedig tavasz közepére lehetett várni, de a születés várható időpontját ennél pontosabban nem lehetett előre meghatározni. Így a biztonság kedvéért már március közepe óta folyamatos megfigyelés alatt álltak az elefántok , még az éjszakai órákban is. A tapasztalatok szerint ugyanis a legtöbb elefántborjú az éjszaka második felében, illetve hajnaltájt szokott megszületni.

A kiselefánt végül hajnali 5 óra 9 perckor jött a világra. Az ellés viszonylag gyorsan lezajlott, mindenféle komplikáció nélkül. A „szülőszobában” elhelyezett kamerák rögzítették is az eseményt, így a felvételeket a nagyközönség is láthatja. A videó érdekessége, hogy a képeken úgy tűnik, mintha az anya első dolga az lenne, hogy az újszülöttet megrugdossa. Valójában ez teljesen normális viselkedés az anyaelefántoknál, melynek célja, hogy a magzatburkot eltávolítsák a kicsiről.

Az újszülött kiselefánt nem sokkal később sikeresen lábra is állt, az emlőket is rendben megtalálta, és táplálkozni kezdett. Így – bár az állatkert munkatársai minden eshetőségre felkészültek – egyáltalán nem kellett beavatkozni semmilyen módon.

Bár a kiselefánt súlyát pontosan nem lehet lemérni, a tapasztalt munkatársak „szemre” nagyjából 80 kilogrammosra becsülik. Az ázsiai elefántok vemhességi ideje 22 hónap körül szokott lenni, az újszülöttek súlya általában 70 és 100 kg között alakul.

zoobudapest