Meglepetés vendég a Mátrában

0
565 megtekintés
Európai törpekuvik (Glaucidium passerinum) - Kép: wikimedia.org
Swing Szerelem Szulák
2021 januárjában a Bükki Nemzeti Park őrszolgálata egy törpekuvikot fedezett fel a Mátrában. A madár feltűnése nagy meglepetést okozott, hiszen országosan is ritka fajról van szó, a Mátra-hegységben pedig mindössze két alkalommal fordult eddig elő. Azt már csak csendesen tesszük hozzá, hogy olyan aranyos ez a kismadár, hogy nem lehet betelni a róla készült képek nézegetésével. 

A törpekuvik – mint neve is utal rá – Európa legkisebb termetű bagoly faja. Testhossza mindössze 16-17 centiméter, ami annyit jelent, hogy körülbelül egy rigóval azonos méretű. Boreális elterjedésű madárfaj, kontinensünkön főként Észak-Európában, valamint Közép-Európa magashegységeiben találkozhatunk vele, általában fenyvesekhez kötődik. Ebből kifolyólag hazai hegységeink nem kimondottan a faj klasszikus élőhelyei. Az elmúlt évtizedben azonban egyre több előfordulása vált ismertté, elsősorban az Aggteleki-karsztról. Alkalmi fészkelései is bizonyítást nyertek már, bár a legtöbb egyed valószínűleg csak téli kóborlóként jelenik meg hazánkban.

Az őrszolgálat fotója a törpekuvikról – Fotó: bnpi.hu

A mostani mátrai példányról is nagy valószínűséggel feltételezik, hogy téli kóborlása során vetődött el hozzánk. Bár esetleges fészkelése sem kizárható a területen, ez azonban nagy szenzáció lenne.

Még néhány töpekuvik fotó, mert ezt nem lehet abbahagyni:

Európai törpekuvik (Glaucidium passerinum) – Kép: wikimedia.org
Európai törpekuvik (Glaucidium passerinum) – Kép: Pixabay
Európai törpekuvik (Glaucidium passerinum) – Kép: Pixabay
Európai törpekuvik (Glaucidium passerinum) – Kép: freepik.com
Európai törpekuvik (Glaucidium passerinum) – Kép: Pixabay