Mayotte-maki született a Nyíregyházi Állatparkban

0
121 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

 A barnamakik családjába tartozó sárgaszakállas maki született a Nyíregyházi Állatparkban.A százhúsz napos vemhesség után világra jött, jelenleg négyhetes kölyköt már a látogatók is megpillanthatják, a legifjabb családtag már nem anyja hasán, hanem annak oldalán csimpaszkodik.

Elsősorban még anyatejjel táplálkozik, de kóstolgatja a szilárd takarmányféléket is, ami zöldségekből, édes lédús gyümölcsökből és levelekből áll. Vele együtt már héttagú a ritka makicsapat Nyíregyházán.


A sárgaszakállas makik a barnamakik családjába tartoznak, ott külön alfajt képviselnek. Latin nevükben a mayottensis kifejezés arra utal, hogy természetben Madagaszkár szigete mellett, az attól négyszáz kilométerre fekvő  Mayotte-szigetén élnek; az alfajt ezért Mayotte-makinak is nevezik.


Gyűjtőnevük a lemures (szellemek) szóból származik, mivel az egykori, első európai felfedezők szellemeknek hitték őket és a többi makifélét; a lombok sötétjében csak a kiáltásukat hallották és rikító sárga szemüket látták.
A főemlősök idejük nagy részét a mászófelületeken töltik, de alkalmanként lemerészkednek a földre élelem után kutatni. Kínosan ügyelnek a tisztaságra, nemcsak a kicsik, de egymás bundáját is rendszeresen ápolják. Négy alsó metsző- és két szemfoguk úgynevezett fogfésűt alkot, valamint hátsó végtagjuk második ujján karmot viselnek, ezekkel távolítják el egymásról a meglazult szőrszálakat és az élősködőket.

Forrás: MTI