Már megint a kihalás széléről hozták vissza a sárgafoltos levelibékát Ausztráliában

0
132 megtekintés
Sárgafoltos levelibéka (Litoria castanea) - Fotó: Flickr
Swing Szerelem Szulák
Két évvel azután, hogy a 2019-2020-as nyári bozóttüzek kis híján kiirtották a fajt, nyolcvan kritikusan veszélyeztetett sárgafoltos levelibékát (Litoria castanea) telepítenek vissza a vadonba a szakemberek az ausztrál Kosciuszko Nemzeti Park északnyugati régiójában. A sikeres tenyésztési program optimizmussal töltötte el a kutatókat a betegségek és bozóttüzek által majdnem kiirtott őshonos fajokkal kapcsolatban – írja az Origo

James Griffin, az ausztrál Új-Dél-Wales (NSW) környezetvédelmi minisztere szerint a nyolcvan sárgafoltos levelibéka visszaengedése a vadonba arra emlékeztetheti a tudósokat, hogy optimisták legyenek az az országban végzett természetvédelmi munkákkal kapcsolatban, hiszen annak ellenére értek el sikereket, hogy a fajnak számos kudarccal kellett szembenéznie.

Ez utóbbiak közé tartozott egy halálos betegség is, amely 2001-ben majdnem kiirtotta a a teljes populációt, és a déli és északi Corroboree békákat is.

Sárgafoltos levelibéka (Litoria castanea) – Fotó: Flickr

 

A kétéltűek száma – amely akkoriban körülbelül 250-300 közé volt tehető – körülbelül tíz egyedre csökkent a becslések szerint, miközben a pusztító bozóttüzek végigégették az erdőket és a bozótosokat az egész állam területén.

A sikeres tenyésztési program után a Kosciuszko Nemzeti Parkba történő visszabocsátás segíthet a fajnak a populáció regenerációjában, amely csak Új-Dél-Wales és Victoria államban él, és amely ezzel egy második esélyt kaphat.

A sárgafoltos levelibéka alapvető fontosságú az ökoszisztéma egészségének megőrzésében azokban az északnyugati hegyvidéki folyókban, ahol él

– mondta David Hunter, a Tervezési és Környezetvédelmi Minisztérium vezető fenyegetett fajokkal foglalkozó tisztje a The Guardian online portálnak. – Számos olyan patakban él, ahol ez a kétéltű számít az egyetlen békafajnak, és ennek a fajnak az ebihalai nagy mennyiségben fogyasztanak tápanyagokat és algákat.

Hozzátette: ezek a békák más fajok, például kígyók, madarak, emlősök és ragadozó gerinctelen állatok táplálékai is, így fontos szerepet játszanak a táplálékláncban.

A kormányzat több száz millió dolláros kötelezettségvállalással támogatja a Saving our Species programot a következő tíz évben. Nem véletlenül: Ausztráliában a legmagasabb a fajok kihalásának aránya a világon, és az éghajlati válság várhatóan még inkább növelheti a további pusztulás kockázatát.