Mandzsu daru született a Nyíregyházi Állatparkban

0
83 megtekintés
Az öthetes mandzsu daru, más néven japán daru (Grus japonensis) a Nyíregyházi Állatparkban - Fotó: MTI/Balázs Attila
Swing Szerelem Szulák
A hűség, a jó szerencse és a hosszú élet szimbóluma kelt ki tojásából Nyíregyházán. Az öthetes fiókát július 8-án mutatták be a nagyközönségnek. A mandzsu daru, más néven japán daru a legnagyobb és legimpozánsabb, valamint az egyik legritkább daru faj.

Testhossza elértheti a 150-158 centimétert is, szárnyfesztávolságuk a 2 és fél métert, valamit testsúlyuk a 10 kilogrammot.  Tollazatuk nagy része fehér, egyedül nyakukon és fejükön, illetve a szárny alsó részén fekete a tollazat. A szárny belső fekete evező tollai úgy meghosszabbodtak, hogy farok tollaikat is elfedik. gen jellegzetes a homlokukon látható élénkvörös „korona”, amely valójában egy kopasz bőrfelület (ezen jellegzetessége miatt az angol nyelvterületeken red-crowned crane-nek, vagyis ’vörös koronás darunak’ hívják). Lábuk fekete, csőrük olíva zöld.

A mandzsu daru a költöző madarak közé tartozik; a nyarat és a tavaszt Szibériában, Észak- Kelet Kínában és főleg Mongóliában tölti, míg az őszi és a téli hónapokat Koreában és Kína keleti részében. Valamint ezek mellett Japán északi részén, Hokkaido szigetén is jelentős populáció él.

Folyók mellett és mocsaras területeken élnek és fészkelnek -, amely egyre nehezebb számukra, hisz’ az építkezések miatt ezeket a területeket lecsapolják és beépítik. A mocsarakban kutatnak táplálék után, elegánsan és megfontoltan lépkedve vadásznak békákra, nagyobb rovarokra és kisebb rágcsálókra, de ezek mellett magvakat, rügyeket is fogyasztanak.

Az öthetes mandzsu daru, más néven japán daru (Grus japonensis) a Nyíregyházi Állatparkban 2019. július 8-án. Fotó: MTI/Balázs Attila

Költési időszakuk áprilisra és májusra esik. Egy fészekalj általában 2 tojásból áll. Körülbelül 30 nap múltán kelnek ki a fiókák, de igen ritka, hogy mindkét fióka életben marad. Csupán egyikőjük, az erősebb marad életben és éri el a felnőtt kort. A darvak 4 vagy 5 éves korukra érik el az ivarérettséget.

A japán darvak monogámok, egy életre választanak párt maguknak, és közösen, nagy gonddal és odafigyeléssel, költik ki és nevelik fel fiókáikat. A mandzsu daru akár 30 évet is élhet.

A keleti kultúrákban nagy tiszteletnek örvendő madár még az origami művészetben is megjelenik: 1000 darab darumadár hajtogatása, a hajtogatás közben elképzelt kívánság beteljesülését jelenti.

Forrás: kadoubutsu