Mandrillkölyök született a Kecskeméti Vadaskertben

0
267 megtekintés
Képünk illusztráció - Mandrill (Mandrillus sphinx) - Kép: Pixabay
Swing Szerelem Szulák
Ritka majomfaj, mandrillkölyök (Mandrillus sphinx) született a Kecskeméti Vadaskertben. A cerkóffélék családjába tartozó állat az emberszabásúak után a legnagyobb testű majom. Az élőhelypusztulás és a vadászat miatt veszélyeztetett mandrill szinte csak a Kongó vidékén, egy viszonylag kicsiny területen él. Magyarországon csak a Kecskeméti Vadaskertben látható – közölte az állatkert vezetése az MTI-vel.

Tokovics Tamás, az állatkert igazgatója hangsúlyozta, a páviánok közeli rokonai jellegzetes külsejű állatok: a hím mandrill orrpajzsa, orrnyerge és ajkai élénkpiros színű, az arcorr két oldalán pedig hosszanti barázdáktól tagolt világoskék mező figyelhető meg. Az állat hátsó felén pedig a vörös, a bíbor és a kék szín az uralkodó. A nőstények színezete is hasonló, a különbség leginkább a testalkat és méret tekintetében szembetűnő.

A nőstények testhossza 50-65, a hímeké 65-95 centiméter, a farok rendkívül rövid, mindössze 7-12 centiméter hosszú. A hímek tömege 20-28 kilogramm, míg a nőstényekre feleakkora, 10-12 kilogrammos tömeg a jellemző – tette hozzá az igazgató.

Zomboryné Polyák Irén, a Kecskeméti Vadaskert igazgatóhelyettese emlékeztetett: a négy évvel ezelőtt felújított mandrillházba a két nőstény mellé még 2018-ban érkezett a jeruzsálemi állatkertből egy fiatal, akkor hatéves hím.

Képünk illusztráció – Mandrill kicsinyével (Mandrillus sphinx) – Kép: Pixabay

A közelmúltban, május közepén pedig először született az állatkertben mandrillkölyök.

A kis mandrillkölyök szépen fejlődik és egyelőre főként az anyjába csimpaszkodva közlekedik. A látogatók legnagyobb örömére már látható is: délelőtt a külső kifutóban, délután pedig az állatházban, a betekintő üvegen keresztül nézhető meg a jövevény – fogalmazott Zomboryné Polyák Irén.

A mandrillok igen változatos étrendje az állatkertben különféle gyümölcsökből, zöldségekből, gumósokból áll, de kapnak gabonamagvakat, müzlit, főtt rizst és burgonyát, édesburgonyát is. A napi menüjükben mindig szerepel fehérjetartalom is: főtt tojást, túrót, joghurtot, sajtot, főtt csirkehúst is kapnak változatosan. A táplálék mellé kiegészítőként pedig vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket biztosítanak a gondozók az állatok számára – tette hozzá.