Kérdőíven kérnek segítséget az túlszaporodott, invazív fekete törpeharcsa felmérésére

0
101 megtekintés
Fekete törpeharcsák (Ameiurus melas) - Fotó: BLKI
Swing Szerelem Szulák
A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet arra kéri a horgászokat, hogy egy kérdőív kitöltésével segítsék a fekete törpeharcsa balatoni elterjedésének feltérképezését – szúrta ki a magro.hu.

A fekete törpeharcsa Észak-Amerika középső és keleti részén őshonos halfaj. Európába a 19. században került át, Magyarországra 1980-ban, Olaszországból telepítették be. Mivel vizeink környezeti adottságai megfelelőek számára, gyorsan elterjedt és mára az ország teljes területén jelen van. Rendkívül szívós, jól tolerálja az alacsony oxigénszintet, és a jelentősebb hőmérsékleti ingadozásokat is.

Fekete törpeharcsák (Ameiurus melas) – Fotó: BLKI

A faj balatoni állománynagysága a megfigyelések és a fogási adatok alapján is emelkedik. Állománynagyságának pontos meghatározása azonban a tó mérete és a faj mozaikos elterjedése miatt komoly kihívást jelent. A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet felméréseit kiválóan kiegészíthetik és támogathatják a  balatoni horgászok megfigyelései, ezért kérik a horgászokat, hogy osszák meg velük a tapasztalataikat – olvasható a BLKI oldalán.

A fekete törpeharcsa a veszélyes idegenhonos fajok listájára 2022 júliusában került fel az Európai Unió egész területén.

A kérdőívet ide kattintva lehet kitölteni.